Na dobry początek – śniadanie

Hotelowy know-how

Truizmem będzie pisanie, że gość, opuszczając hotel po dobrym śniadaniu, wróci do nas, a po kiepskim nie ma na to szans. Z wielu badań przeprowadzanych w różnych krajach, także w Polsce, wynika, że z pobytu w hotelu zapamiętuje się najbardziej śniadanie i wygodne łóżko. Jeśli zapewnimy gościom to minimum, to reszta będzie „tylko” wartością dodaną.

Warto również pamiętać, że bufet śniadaniowy bardzo często jest jedyną szansą wydania opinii przez gościa hotelowego o poziomie usług gastronomicznych danego obiektu, warunkującą ponowne wizyty gości.

POLECAMY

Natomiast dla tych, którzy pozostają dłużej w hotelu, pierwszy posiłek w postaci śniadania często jest wyznacznikiem, czy będzie się żywił w hotelu, czy szukał jedzenia w mieście.

Posiłki w hotelu niekoniecznie powinny być drogie i w wielkiej ilości, ale za to smaczne i co najważniejsze dostosowane do gustów różnych osób, ich wieku oraz celu i charakteru pobytu. Od śniadania w pewnej mierze zależy nastrój człowieka na cały dzień, dlatego powinno zawierać różnorodne produkty spożywcze, które w pełni zaspokoją zapotrzebowanie energetyczne. Co więcej, nie jest dobrą metodą, kiedy sprzedaje się nocleg bez śniadania. To działanie psychologiczne. Jeśli gość ma dopłacić do śniadania, zawsze pokój będzie dla niego za drogi. Jeśli natomiast kupi połączoną usługę, czyli śniadanie w cenie noclegu zawsze będzie raczej zadowolony, bo oprócz noclegu będzie miał śniadanie, które potraktuje jako wartość dodaną. 

Rodzaje śniadań

W różnych hotelach na świecie można spotkać różne rodzaje śniadań. Warto podczas rezerwacji sprawdzić, co będziemy mogli zjeść jako pierwszy posiłek. Poniżej prezentujemy różne typy śniadań. By zadowolić naszego klienta, musimy wybrać taki rodzaj, który odpowiada poziomowi naszego lokalu, usytuowaniu, cenie za pokoje oraz targetowi naszych gości. Inaczej jedzą w SPA, inaczej w hotelu biznesowym, a inaczej w turystycznym czy hostelu.

  1. Śniadanie angielskie to obfity posiłek. Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku: jajek (smażonych, jajecznicy lub „w koszulkach”), plastrów bekonu, parówek wieprzowych, krojonej w plastry kiełbasy white pudding (przypominającej nieco polską pasztetową) lub black pudding (trochę podobnej do polskiej kaszanki), pomidorów, grzybów, fasolki w sosie pomidorowym. Uzupełnia się je dodatkowo w wersji rozszerzonej, podając świeże soki owocowe, soki warzywne lub kompoty; zupy mleczne na ciepło lub na zimno – płatki kukurydziane, pszenne, owsiane, musli itp.; ryby na zimno lub na ciepło – wędzone, gotowane, smażone lub z rusztu; potrawy jajeczne – omlety, jajka sadzone na boczku lub szynce; świeże owoce cytrusowe – grejpfruty, pomarańcze itp.
  2. Śniadanie amerykańskie jest równie kaloryczne jak angielskie i składa się przeważnie z jajek (sadzonych na bekonie, na miękko lub na twardo, jajecznicy), smażonego bekonu, kawałków smażonej wieprzowiny, małych kiełbasek. Podaje się też słodkości: naleśniki (pancake) z syropem klonowym lub wafle. Do tego tost, kawa (np. w stylu amerykańskim) lub herbata, mleko czekoladowe czy sok. Opcjonalnie podawane są płatki z mlekiem. W ramach śniadania amerykańskiego podaje się też ziemniaki pokrojone w kostkę, talarki lub starte na grubej tarce, które są podsmażone.
  3. Śniadanie kontynentalne składa się zazwyczaj z tostów, rogalików, bułeczek drożdżowych, dżemu, masła, konfitury lub miodu, kawy lub herbaty, czekolady lub kakao oraz soku. W wersji rozszerzonej można spotkać również ciepłe...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy