Przepis na pstrąga z Zielenicy

Restuaracje

Przepis przygotowany został przez Wojciecha Wojtkowiaka, szefa kuchni w Restauracji Indian Steak. Wojciech podjął wyzwanie na przygotowanie pstrąga od Gospodarstwo Rybackie Zielenica i Rafała Koziorzemskiego.

SKŁADNIKI

POLECAMY

  • pstrąg 1 szt
  • sól 200 g
  • cukier 400 g
  • koperek 1 pęczek
  • skórka z limonki i cytryny

Puree seler z palonym masłem

  • seler 1 szt
  • szalotka 1 szt większa
  • czosnek 1 ząbek
  • śmietana 30% 50 ml
  • wywar warzywny 0,5 l
  • sól

Piklowany burak

  • buraki 2 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • tymianek gałązka
  • lisie laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarno

Piklowana szalotka

  • szalotka 2 szt
  • reszta jak przy burakach

Kiszony seler

  • seler 1 szt
  • koperek 1 peczek
  • liść lurowe
  • sól

Olej koperkowy

  • koperek 2 pęczki
  • olejrzepakowy 200 ml
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rybę czyścimy z łusek, filetujemy, usuwamy skórę, czyścimy skó...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy