Możesz wskazać moment, w którym poczułeś, że cukiernictwo może stać się Twoją pasją?
– W szkole zawodowej dotarło do mnie, że chciałbym zająć się cukiernictwem na poważnie. Kiedy poznałem wyższy poziom cukiernictwa, czyli dekorowanie i tworzenie nowych smaków, poczułem, jak bardzo kreatywne jest to zajęcie i że mogę się w tym spełniać. Podczas konkursów cukierniczych można pokazać swoje umiejętności, to, w jakim czasie jesteśmy w stanie przygotować deser, jak potrafimy balansować teksturami i smakami. To jest coś niesamowitego.
POLECAMY
Jeśli mowa o konkursach, to już jako uczeń startowałeś w międzynarodowych wydarzeniach. Podziel się z naszymi czytelnikami, jakie zwycięstwa masz na swoim koncie.
– Zwyciężyłem w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2012. To była dla mnie wielka szansa, a duże wsparcie okazali mi Paweł Mieszała i Michał Doroszkiewicz – to pod ich okiem się szkoliłem. Brałem udział w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników 2012 w Sao Paulo. Zdobyłem 2. miejsce w Mistrzostwach Cukierniczych Best Pastry Chef 2016, drugi byłem też w poprzednich eliminacjach do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2018. W 2018 r. zająłem również 3. miejsce na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. W 2019 r. zostałem zwycięzcą Lodziarskich Mistrzostw Polski. W tym samym roku zdobyłem także 1. miejsce podczas eliminacji do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2019.
W lipcu zawalczysz w Singapurze. To musi być niesamowite przeżycie dla osoby w tak młodym wieku. Opowiedz proszę o przygotowaniach do finału jednych z najważniejszych międzynarodowych mistrzostwach cukierniczych.
– W przygotowaniach bardzo pomaga mi szef Tom...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!