Bez przypraw i sosów ani rusz!

Restuaracje

Kuchnia to przede wszystkim smak i zapach, dlatego przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę i nadają daniu finalną głębię smaku dobrze przygotowanej potrawy. Bogactwo przypraw, różnorodność oraz – co bardzo ważne – łatwa ich dostępność wzbogaciła niesamowicie polską kuchnię. Na oryginalnych jednorodnych lub mieszanych przyprawach możemy przygotowywać dania kuchni całego świata. O charakterze potraw decydują również sosy, znane od zawsze, a kilka z nich podbiło cały kulinarny świat.

Nie wyobrażamy sobie dzisiejszej kuchni bez przypraw, a już na pewno bez soli. Musimy jednak pamiętać, że same przyprawy „nie załatwią” za nas dobrego smaku potrawy. Potrzebna jest duża wiedza, jak ich używać i z czym najlepiej się komponują. Nieumiejętne stosowanie przypraw może wręcz zaszkodzić i zepsuć nam przygotowane danie. Sytuacja będzie podobna w przypadku źle dobranego sosu.

POLECAMY

Podstawa każdej potrawy

Przyprawy dzielimy na jednorodne, mieszanki i świeże zioła. Jestem zwolennikiem łączenia przypraw jednorodnych tak, aby powstała własna, indywidualna kompozycja, czy jak najczęstsze używanie świeżych ziół w naszej kuchni. Stosowanie przypraw nigdy nie powinno być przypadkowe, a poparte zdobytą wiedzą lub sprawdzonymi recepturami. Z historycznych ciekawostek dowiemy się, że już za czasów królów Polski na ich biesiadnych stołach przygotowanych przez znamienitych kuchmistrzów gościły przyprawy z dalekich zakątków świata.

Najczęściej przygotowane w moździerzu oryginalne mieszanki ziół i przypraw, który przetrwał do dzisiaj i dalej jest chętnie używany, świadczą o dużej wiedzy i świadomości ich stosowania. Dzisiaj przyprawy gastronomiczne stanowią podstawowy składnik każdej potrawy. Przyprawy stosujemy praktycznie do wszystkiego, z czym kojarzą nam się kuchnia i cukiernictwo. Nadają charakter i wzbogacają nasze kulinarne wariacje. Polacy lubią ciekawe i mocno przyprawione smaki. Uwielbiamy czosnek i majeranek, kochamy ziele angielskie i liść laurowy, dodając je do marynat, zup i potraw. 

Każdy region świata i poszczególne kraje charakteryzują się swoją specyfiką używania przypraw. Dobrze nam są znane smaki kuchni węgierskiej i ich miłość do papryki w każdej postaci. Lubimy kuchnię orientalną, która ze względu właśnie na użycie przypraw jest bardzo różnorodna i ciekawa. Często kojarzy nam się z dużą dawką ostrości tak jak w przypadku kuchni tajskiej. Tak można by wymieniać bez końca, ponieważ przyprawy to niesamowity świat doznań kulinarnych, tak naprawdę jeszcze przez nas nieodkryty. Dlatego nie powinniśmy bać się poznawać ich smaku i zapachu. Potrafią one inspirować i odkrywać tradycyjne dania na nowo w zupełnie innych odsłonach. 

Cudowne smaki i tożsamość prawdziwej polskiej kuchni opartej na całej gamie różnorodnych przypraw daje nam szacunek i często uwielbienie zagranicznych gości odwiedzających nasze restauracje. Jesteśmy odważni w połączeniu smaku i umiejętnym użyciu przypraw. Słyniemy z doprawiania dziczyzny, kaczek i gęsi. Mamy swoje receptury z przyprawami przekazywane z pokolenia na pokolenie. Bez przypraw gotowanie byłoby nudne, pozbawione polotu i ciekawego smaku. Pamiętajmy jednak o rozwadze w ich stosowaniu, ale nie zamykajmy się na nowości i poznawajmy je szczególnie podczas dalekich podróży.

Do przypraw gastronomicznych należą:

  • przyprawy ziołowe: bazylia, estragon, cząber, g...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy