Bezglutenowy zawrót głowy, czyli menu do zadań specjalnych

Restuaracje
Dobre menu w restauracji to dziś nie tylko zestaw potraw najlepszej jakości podanych w atrakcyjnym wydaniu. Karta musi również być tak skomponowana, by zaoferować wybór potraw bez glutenu, którego nie je już coraz więcej osób.

Dieta bezglutenowa, o której  od kilku lat słyszy się rozmaite, nieraz kontrowersyjne opinie, jest już tak popularna, że w dobrej restauracji nie może zabraknąć posiłków pozbawionych tego składnika. Klienci, którzy musieli (bądź chcieli) wyeliminować gluten z pożywienia, to osoby przywiązujące bardzo dużą uwagę do jakości i składu zjadanego pożywienia. Na co dzień muszą starannie dobierać kupowane produkty i wyławiać ze sklepowych półek tylko te oznaczone specjalnym symbolem przekreślonego kłosa. - Do niedawna ludziom na diecie bezglutenowej było bardzo trudno zjeść coś poza domem, bo nie mogli znaleźć w menu odpowiednich dań. W naszej restauracji spora część karty to potrawy bez glutenu i mamy nadzieję, że pomoże to naszym klientom w utrzymaniu zdrowej diety - mówi Zbigniew Kowalczyk, szef kuchni Road American Restaurant, zlokalizowanego we wrocławskim Sky Tower.

POLECAMY

Dobra, amerykańska kuchnia, jaką serwuje...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy