Miejsca publiczne takie jak restauracje są szczególnie narażone na pojawienie się wirusa. Aby zagwarantować swoim gościom wysoki stopień bezpieczeństwa, niezbędne jest wprowadzenie rygorystycznych procedur dotyczących higieny oraz odpowiednie przeszkolenie personelu. Jeśli podejdziemy do tematu z rozsądkiem, możemy skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowalności na nowego wirusa. Tylko świadomość, odpowiedzialność i odpowiednia higiena są w stanie pomóc w walce z COVID-19. Goście również stają się coraz bardziej świadomi, m.in. dzięki popularności programów telewizyjnych, w których ukazywane są realia czystości kuchni w lokalach.
POLECAMY
POSTAW NA PROFESJONALIZM
W obecnej sytuacji nie ma miejsca na kompromisy. W tej nierównej walce z niewidzialnym gołym okiem wrogiem istotne jest, by sięgać po profesjonalne, sprawdzone środki chemiczne. Należy stawiać na wysokiej jakości produkty, które zostały odpowiednio przebadane i gwarantują skuteczność. Do dezynfekcji sprzętów w restauracji i innych lokalach gastronomicznych należy używać wyłącznie profesjonalnej chemii od sprawdzonego dostawcy. Takie preparaty muszą mieć dobrą opinię i stosowne atesty. Ich zadaniem jest bowiem uporanie się ze zwykłym brudem, ale też muszą działać grzybobójczo i zabijać bakterie. Kwestią szczególną jest dezynfekcja rąk w gastronomii, ponieważ dotyczy wszystkich pracowników. Zachowanie czystości na zapleczu kuchennym, w magazynach, w przetwórniach nie pomoże, jeśli kelner będzie miał brudne dłonie. Trzeba koniecznie uczulać na to zespół, dotyczy to nie tylko pracowników mających bezpośredni kontakt z zakładem i żywnością, ale również biurowych, kierowców, dostawców itd. Pracodawca musi udostępnić dobrej jakości płyn do dezynfekcji. Powinien zwalczać prątki gruźlicy, wirusy, drożdże i bakterie. A jednocześnie nie wysuszać rąk osób, które go stale używają.
W restauracji nie może także zabraknąć mydła i płynów do dezynfekcji rąk. Należy też uświadamiać gości o konieczności mycia rąk. Skuteczne mogą być wszelkiego rodzaju plakaty podnoszące świadomość i wpływające na zmniejszanie ryzyka zachorowania. Publiczne toalety powinny być czyszczone kilka razy dziennie, a proces kompleksowej dezynfekcji warto wykonać każdego dnia.
W...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!