Deser talerzowy beza i truskawki (6 porcji)

Restuaracje
Deser autorstwa Macieja Rosińskiego, wykładowcy na Chocolate Academy oraz w Międzynarodowej Szkole Kulinarnej Ashanti w Łodzi. Foto: Ashanti - Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej w Łodzi

SKŁADNIKI

POLECAMY

Beza szwajcarska

• 250 g białka

• 375 g cukru drobnego

• 150 g cukru pudru

Sorbet z truskawki i octu balsamicznego

• 325 g purée truskawkowego

• 40 ml octu balsamicznego

• 150 ml wody

• 70 ml syropu sorbetowego

• 6 ml soku z cytryny

Galaretka truskawkowa z miętą

  • 175 g purée truskawkowego
  • 25 g purée malinowego
  • 15 ml syropu glukozowego
  • 2 szt. żelatyny w listkach 180 bloom
  • sok z ½ cytryny
  • 20 listków świeżej mięty

Creme Diplomate

  • 250 ml świeżego mleka 3,2%
  • 1 listek wanilii
  • 2 g skórki z cytryny
  • 60 g żółtka
  • 75 g cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 4 g żelatyny
  • 330 g ubitej śmietany na ¾

E...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy