Domowa Ricotta, sos z rukwi wodnej, kolorowe pomidory, figa, puder z pumpernikla, puder z malin (4 porcje)

Restuaracje
Przepis przygotował Tomasz Zdrenka, szef restauracji Garden City znajdującej się na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Fot. FOTOBUENO

SKŁADNIKI

POLECAMY

Domowa Ricotta

  • 4 litry serwatki
  • 1 litr świeżego pasteryzowanego mleka
  • 40 ml octu jabłkowego BIO
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • szczypta soli

Sos z rukwi wodnej

  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 cebule szalotki
  • łyżka masła
  • 150 ml śmietanki 34%
  • 2-3 doniczki rukwi wodnej
  • szczypta soli i cukru

Warzywa / owoce

  • pomidory – różne odmiany i kolory
  • świeża, dojrzała figa
  • mikro zioła do dekoracji

Puder z malin

  • maliny liofilizowane 30 g

Puder z pumpernikla

  • chleb pumpernikiel
  • 30 g cebuli prażonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Domowa Ricotta

Do szerokiego rondla wlewamy ser...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy