E-jedzenie, e...

Restuaracje
Oszczędność czasu i wygoda to główne powody, dla których zamawiamy jedzenie online (30 proc.). Z raportu "Rynek gastronomiczny w Polsce 2016" wynika też, że kupujemy jedzenie w sieci, bo albo nie mamy ochoty na gotowanie (25 proc.), albo aktualnie nie mamy pod ręką nic do zjedzenia (21 proc.). Do zamawiania dań w Internecie motywuje nas też brak chęci do wychodzenia z domu (15 proc.) oraz szczególne okazje jak urodziny czy firmowa impreza (6 proc.).

Nie bez znaczenia jest dla internautów również możliwość poznania opinii innych użytkowników przed złożeniem zamówienia (35 proc.) oraz szerokie menu, które oferują portale agregujące zamówienia na jedzenie online (25 proc.). O jakich portalach mowa? Choć pierwsze serwisy do zamawiania posiłków w sieci powstały w Polsce niemal dekadę temu (NetKelner.pl czy Szama.pl), to najważniejsze miejsce wśród polskich internautów zajmują dziś trzy serwisy – Pizza Portal, Pyszne.pl i Up Menu.

POLECAMY

Polacy najczęściej klikają w sieci w dania kuchni włoskiej (ponad 50 proc. zamówień), ale są otwarci również na nowe smaki. Z drugiej strony, jak zauważają autorzy raportu dotyczącego rodzimego rynku gastronomicznego, mamy coraz większą tendencję do sięgania po tradycyjne dania kuchni polskiej (pierogi, zestawy z kotletem schabowym). W siłę rosną też dania wegetariańskie (wegeburgery czy potrawy z tofu), co może być konsekwencją popularyzującej się mody na bycie „fit” oraz zestawy sushi

Nieustanny rozwój urządzeń mobilnych sprawia, że tradycyjne komputery i laptopy coraz częściej są wypierane przez urządzenia mobile typu smartfon czy tablet. Wykorzystanie okazji, jaką dają aplikacje w urządzeniach mobilnych, skłania do szybkiego sięgania po jedzenie. Aplikacja raz zainstalowana na urządzeniu klienta może się aktualizować i prezentować aktualną ofertę jedzenia dostępnego online. Dokładne przygotowanie oferty dla klientów korz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy