Gala Gault&Millau 2016 - odliczamy godziny!

Restuaracje
Już za kilka dni rozbłysną światła najważniejszej gali w świecie polskiej gastronomii. Premiera III edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym w Polsce szefom kuchni odbędzie się 27 listopada w pięknych przestrzeniach EC1 - Miasto Kultury w Łodzi.

POLECAMY

Wydarzenie, podczas którego poznamy najlepszych szefów 2017, będzie niezwykłe. Prawie 600 znakomitych gości, a pośród nich niemalże 350 szefów kuchni,  którzy znaleźli się w najnowszej edycji Żółtego Przewodnika spotka się w odrestaurowanych wnętrzach najstarszej łódzkiej elektrociepłowni EC1.

Podczas Gali poznamy najlepszych z najlepszych. Nagrody, już po raz trzeci, zostaną przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Niczym na Oskarach w każdej kategorii po 5 nominowanych. Pośród dotychczasowych laureatów są tak znaczące postacie rodzimej gastronomii jak Wojciech Modest Amaro, Agata Wojda, Paweł Oszczyk, Michał Bryś czy Witek Iwański. Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna  Żółtego  Przewodnika obiecuje, że stawka laureatów tego roku jest równie mocna!

Uwieńczeniem tego wieczoru będzie wystawna, 6-cio daniowa kolacja przygotowywana przez szefów wybranych spośród wszystkich 25 nominowanych do tegorocznych nagród. Każdemu daniu towarzyszyć będzie starannie dobrany pairing alkoholi. Podczas tegorocznej Gali partnerami produktowymi są Marko, Antonius Caviar, Callebaut, Marine Harvest. Za alkohole odpowiadają Makro, Moët Hennessy i Grimbergen. Do dań będą również serwowane jedne z najlepszych wód na świecie – Acqua Panna i San Pellegrino.
To będzie największa, najbardziej elegancka i najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce!

Organizatorzy zapowiadają też niespodziankę dla szefów kuchni. Nie chcą jednak na razie zdradzić żadnych szczegółów, poza tym że będzie to prezent skrojony na miarę wybitnych szefów.

27 listopada jest jednak przede wszystkim datą oficjalnej premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017! Przewodnika, który tworzy kulinarną mapę Polski. Gault&Millau jest ogólnoświatowym, naprawdę rzetelnym źródłem informacji o tym, gdzie warto się jeść. Każdego roku zespół kilkunastu doskonale wyszkolonych, całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc.
Do przewodnika trafia mniej niż połowa - to absolutne perły gastronomiczne. W tym roku w gronie szczęśliwców znalazło się aż 460 restau...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy