Grillowany filet z okonia morskiego/ zielone szparagi/ bisque/ ziemniak confit/ beurre blanc pomidorowy/ grillowany fenkuł/ halloumi

Restuaracje
Przepis autorstwa Przemysława Szałczyńskiego, szefa kuchni Akademii Kulinarnej Farutex.

SKŁADNIKI:

POLECAMY

Okoń morski

  • 1 kg okonia morskiego
  • płatki soli

Zielone szparagi

  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 g masła
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do przyprawienia

Ziemniak confit

  • 500 g ziemniaków ratte
  • 1 l tłuszczu gęsi
  • główka czosnku
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu kilka
  • sól, pieprz i cukier do przyprawienia

Beurre blanc pomidorowy

  • 100 g szalotki
  • 100 ml octu winnego białego
  • 120 g masła
  • 0,1 kg concasse z pomidorów
  • 30 g cienkiego, siekanego szczypiorku
  • sól, pieprz i cukier do przyprawienia

Fenkuł grillowany

  • 2 sztuki fenkułu
  • 150 ml soku z fenkułu
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do przyprawienia

Dodatki

  • bis...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy