ZAGROŻENIE EPIDEMICZNE A HIGIENA W GASTRONOMII
W celu prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania lokalu gastronomicznego należy przede wszystkim zdać sobie sprawę, dlaczego koronawirus jest tak znaczącym zagrożeniem i w jaki sposób dochodzi do zakażenia. Zgodnie z aktualnymi danymi prezentowanymi na stronie Ministerstwa Zdrowia koronawirus rozprzestrzenia się przede wszystkim drogą kropelkową - na przykład w czasie kichania, mówienia czy kaszlu. Jednakże, może on również pozostawać na dłoniach, a z tego miejsca rozprzestrzeniać się na wszelkie powierzchnie, których dotykamy. Może on przetrwać do 3 godzin w formie aerozolu, do 24 godzin na powierzchni kartonowej i do 72 godzin na stali nierdzewnej lub plastiku.
POLECAMY
Dlatego zwyczajowe procedury stosowane dotąd w lokalach gastronomicznych mogą okazać się nieskuteczne. Przede wszystkim konieczne jest częste wyparzanie naczyń i sztućców, a wszelkie tekstylia i ozdoby mające bezpośredni kontakt z klientami lepiej zachować na lepsze czasy.
CO JEST SKUTECZNE?
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na neutralizację wirusa jest stosowanie płynów do dezynfekcji o stężeniu co najmniej 70% wagowych alkoholu etylowego oraz detergentów zmieszanych z wodą. Koronawirus należy do grupy tzw. wirusów osłonkowych, podatnych na działani...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!