HIGIENA na wagę złota

Restuaracje

// ZACHOWANIE NORM SANITARNYCH I SKUTECZNA HIGIENA ODGRYWAŁA ZAWSZE ZNACZĄCĄ ROLĘ W BRANŻY GASTRONOMICZNEJ. TERAZ, GDY ZAGROŻENIE EPIDEMIOLOGICZNE JEST BARDZO WYSOKIE, NALEŻY JESZCZE BARDZIEJ ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA JEJ ZNACZENIE. JAKIE PROCEDURY STOSOWAĆ, JAKICH ŚRODKÓW UŻYWAĆ W BRANŻY GASTRONOMICZNEJ, BY UNIKNĄĆ ROZPRZESTRZENIANIA SIĘ COVID-19? //

ZAGROŻENIE EPIDEMICZNE A HIGIENA W GASTRONOMII

W celu prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania lokalu gastronomicznego należy przede wszystkim zdać sobie sprawę, dlaczego koronawirus jest tak znaczącym zagrożeniem i w jaki sposób dochodzi do zakażenia. Zgodnie z aktualnymi danymi prezentowanymi na stronie Ministerstwa Zdrowia koronawirus rozprzestrzenia się przede wszystkim drogą kropelkową - na przykład w czasie kichania, mówienia czy kaszlu. Jednakże, może on również pozostawać na dłoniach, a z tego miejsca rozprzestrzeniać się na wszelkie powierzchnie, których dotykamy. Może on przetrwać do 3 godzin w formie aerozolu, do 24 godzin na powierzchni kartonowej i do 72 godzin na stali nierdzewnej lub plastiku.

POLECAMY

Dlatego zwyczajowe procedury stosowane dotąd w lokalach gastronomicznych mogą okazać się nieskuteczne. Przede wszystkim konieczne jest częste wyparzanie naczyń i sztućców, a wszelkie tekstylia i ozdoby mające bezpośredni kontakt z klientami lepiej zachować na lepsze czasy.

CO JEST SKUTECZNE?

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na neutralizację wirusa jest stosowanie płynów do dezynfekcji o stężeniu co najmniej 70% wagowych alkoholu etylowego oraz detergentów zmieszanych z wodą. Koronawirus należy do grupy tzw. wirusów osłonkowych, podatnych na działani...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy