Szefowie kuchni powinni zdawać sobie sprawę, że weganizm i wegetarianizm to nie jest tylko moda, która zaraz przeminie, a trend, który może być coraz mocniej zauważalny. Obecnie coraz więcej osób chce zdrowo się odżywiać i staje się konsumentami świadomymi żywieniowo. Nie możemy zatem traktować tego typu gości w naszej restauracji jako zło konieczne. Powinniśmy za to bardzo dokładnie zgłębić ten temat, by móc przygotować ciekawe menu zarówno dla gości preferujących dobrą, soczystą wołowinę, jak i dla naszych nowych „zielonych” gości.
POLECAMY
Myślę, że to najwyższy czas, by szefowie kuchni pokazali swój kunszt i kreatywność w tematyce weganizmu i wzbogacili nasze restauracje takimi pozycjami w menu. Tym bardziej, że inspirujących składników towarzyszących temu zagadnieniu jest całe mnóstwo. Najważniejsze przy wyborze składników powinno być ich pochodzenie. Nie szukajmy tylko egzotycznych roślin czy owoców, ponieważ Polska ma wspaniałe i bardzo dobre jakościowo produkty. Nie ma problemu z ich dostępnością – nie spędzą więc kilku dni w podróży, co da nam gwarancję najwyższej świeżości.
Cała masa inspirujących składników
Znając podstawowe składniki kuchni wegańskiej, możemy zabrać się za łączenie ich w smakowitą całość. Mleko krowie można w łatwy sposób zastąpić mlekiem roślinnym. W tej kwestii istnieje wiele opcji do wyboru, bowiem mleko roślinne można zrobić ze zbóż, nasion lub orzechów. O wiele większą niedogodnością jest brak jajek, ale i na to istnieje sposób. Przy wypieku ciast jajka można zastąpić nasionami siemienia lnianego, szałwią hiszpańską (chia), a także zmiksowanym bananem lub purée z dyni. Do wegańskiej jajecznicy możemy użyć...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!