W konkursie obowiązkowym składnikiem był fond marki CHEF wybrany przez uczestnika spośród fondów w płynie, fondów w paście oraz koncentratów fondów w płynie i paście. W jury zasiadali: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Duńczyk Poul Gorell, Czech Jiří Středa i Węgier Attila Tanács.
POLECAMY
Jury konkursu dokonało subiektywnej oceny prac konkursowych z uwzględnieniem następujących kryteriów i przypisanej do tych kryteriów skali ocen:
- Składniki: odpowiedni dobór produktów poparty wiedzą na temat oferty regionalnej/narodowej w odniesieniu do najwyższej jakości oraz niepowtarzalności/unikalności i świeżości produktów od 0 do 10 pkt.
- Umiejętności: przemyślana wiedza kulinarna i wysokie umiejętności w obróbce produktów użytych w daniu oraz profesjonalny sposób prezentacji uwzględniający szacunek do kuchni regionalnej/narodowej i jej historii oraz jej pierwotnego przepisu/pochodzenia od 0 do 10 pkt.
- Geniusz: inspiracje poparte wiedzą i wyjątkowe umiejętności w kreowaniu oraz identyfikowaniu osobistego stylu i współczesnej kultury kulinarnej z zachowaniem idealnej równowagi oraz harmonii smaków, formy i aromatów od 0 do 10 pkt.
- Perfekcyjny wygląd: perfekcyjna prezentacja dania tworząca jej wyjątkowy i niepowtarzalny wygląd od 0 do 10 pkt.
- Przekaz: indywidualny i jasny przekaz/opinia o daniu za pośrednictwem pracy oraz indywidualnej wizji w wykreowanym dania o kontekście kuchni regionalnej/narodowej od 0 do 10 pkt.
Podczas konkursu byli również obecni goście specjalni: Adam Chrząstowski (reprezentant Bocuse d’Or Poland) oraz Sebastian Krauzowicz z Polski (trener Poland National Culinary Team). Tegoroczną edycję wygrał Rafał Koziorzemski z restauracji Biały Królik w Gdyni. Dodatkowo oprócz pierwszego miejsca Rafał otrzymał od partnera konkursu Bocuse d’Or Poland możliwość wyjechania do Akademii Paula Bocusa w Lyonie oraz od Poland National Culinary Team nagrodę w postaci treningu z k...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!