Dojrzałe i aromatyczne słodkie jabłka, gruszki, śliwki… mamy wrażenie, jakby dopiero co zostały zerwane prosto z drzewa. Brzmi wspaniale i niesamowicie pysznie, aczkolwiek będą jeszcze lepsze, jeśli z ich udziałem przygotujemy słodki deser. Oto kilka propozycji od marki Delecta, które z pewnością umilą Wam weekendowy wypoczynek.
POLECAMY
Czekoladowy salceson z jabłkami
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 4 łyżki kakao
- 7 jabłek ze skórką
Dla miłośników jabłek mamy coś specjalnego. Niech nazwa Was nie zmyli. Salceson to nie tylko wyrób mięsny. Może to być idealny pomysł na deser – bezmięsny oczywiście. Jak przygotować czekoladowy salceson z jabłkami? To proste!
Zacznijmy od nagrzania piekarnika do 180 stopni (bez termoobiegu). Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszany, z wyjątkiem jabłek. Gotowe i wymieszane ciasto przekładamy na formę i dodajemy pokrojone kawałki jabłek. Ciasto pieczemy około 40 minut i gotowe! Smacznego!
Gruszki w cieście francuskim
Deser:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
- 6 gruszek
- 1 białko
- 500 ml soku jabłkowego
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny i 1 limonki
- 1 łyżka cukru
Sos:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 1 laska wanilii
Delikatne w smaku, lekko słodkawe... takie są właśnie gruszki. Dodając je do ciasta, przygotujmy się na słodką rozkosz, od której nie będziemy mogli się oderwać.
Na początek mieszamy sok jabłkowy z wodą, sokiem z limonki i cytryny, słodzimy łyżką cukru i przelewamy do rondla. Następnie obieramy gruszk...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!