Posiadanie grilla gastronomicznego bywa wyzwaniem. Oprócz jego właściwej obsługi warto wiedzieć, w jaki sposób o niego dbać oraz jak go czyścić. To podstawa restauracyjnego sukcesu. Uznaje się bowiem, że jednym z największych testów w gastronomii jest zapewnienie czystości oraz bezpieczeństwa w trakcie przygotowywania posiłków. Trzeba też pamiętać, że prowadzenie działalności gastronomicznej powinno być zgodne z zasadami HACCP. To specjalny system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Minimalizacja zagrożeń w przypadku posiadania grilla gastronomicznego polega m. in. na wypracowaniu i przestrzeganiu procedur regularnego czyszczenia oraz doborze środków czystości, które nie zawierają żrących substancji, są bezpieczne dla żywności i osób pracujących w pobliżu.
POLECAMY
Czysty grill to obowiązek
Jak zabrać się za czyszczenie grilla? Niezależnie od jego rodzaju, najlepiej czyścić go od razu po zakończeniu używania. Jeżeli posiadamy grill węglowy, to powinniśmy najpierw starannie wypalić resztki jedzenia. Przyczyni się to do znacznie łatwiejszego czyszczenia sprzętu. Kiedy ruszt trochę ostygnie, a jednocześnie będzie jeszcze ciepły, możemy rozpocząć proces czyszczenia. W tym celu najlepiej użyć szczotki z włosiem zrobionej ze stali nierdzewnej. Natomiast przystępując do czyszczenia grilla gazowego należy najpierw odłączyć go od źródła zasilania. Następnie rozkładamy go na części i dokładnie myjemy kolejne elementy. Również w tym rodzaju grilla trzeba zadbać o całkowite oczyszczenie rusztu z pozostałości jedzenia. Szczotka z włosiem pozwoli u...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!