1. Planuj tygodniowe menu oraz zakupy
POLECAMY
Jeżeli codziennie wracając z pracy zdarza Ci się zajrzeć do sklepu, aby dokupić brakujący produkt, a wychodzisz z dziesięcioma kolejnymi, zachęcamy do zmiany nawyków zakupowych. Ustalając jedne większe zakupy w ciągu tygodnia, a przy tym rozpisując tygodniowe menu, będziesz miał pełną kontrolę nad tym, jakich produktów faktycznie potrzebujesz w swojej kuchni, aby przez najbliższy tydzień móc z nich przygotować poszczególne dania. Szczegółowa rozpiska wbrew pozorom nie zabierze dużo czasu, a zakupy będą bardziej komfortowe, gdy sklepowe półki nie będą kusić Cię swoją różnorodnością, która w domu nie wydaje się być już tak efektowna.
Planując tygodniowe zakupy sprawdź, jakie produkty masz już w swojej kuchni. Na ich podstawie zaplanuj jadłospis na cały tydzień i staraj się go trzymać. Jeżeli jednak z jakichś przyczyn czasem będziesz musiał zmienić plany, staraj się przemycić produkt w innej potrawie – np. jeżeli planowałaś ugotowanie kremu z kalafiora, ale okazuje się, że wrócisz później do domu i nie zdążysz go przygotować, wykorzystaj warzywo dodając różyczki do gulaszu lub warzywnych kotletów. Dzięki temu nie tylko nie stracisz pieniędzy, ale także zyskasz wiele witamin i minerałów, których bogactwo znajdziesz przecież w warzywach.
2. Chodź na zakupy najedzony
Jeżeli wybierz się na zakupy z pustym żołądkiem, możesz być niemal pewny, że kupisz o wiele więcej jedzenia niż faktycznie potrzebujesz. Podczas gdy Ty będziesz przechadzać się między sklepowymi półkami, Twoja wyobraźnia będzie gotowała już dziesiątą potrawę w Twojej kuchni. Składniki do ich stworzenia wydawać Ci się będą absolutnie niezbędne i czym prędzej wrzucisz je do koszyka. Po powrocie do domu zjesz sycący posiłek, spojrzysz na torby wypełnione ogromem zakupów i nagle… Twoje wielkie plany kulinarne znacznie zmaleją i sam nie będziesz wiedział, co zrobić z tak dużą ilością produktów w tak krótkim czasie. Obstawiamy, że prawdopodobieństwo wyrzucenia połowy z nich w ciągu tygodnia jest bardzo wysokie.
Zadbaj o to, aby zawsze mieć w plecaku czy torebce małą, pożywną przekąskę, która uratuje Cię przed nagłym głodem – np. po lekko solone, prażone orzechy nerkowca lub suszone winogrona.
3. Maksymalnie wykorzystaj produkt
Często elementy produktów, które uważamy za odpadki, w rzeczywistości nimi nie są – wystarczy odpowiednio...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!