Jak pyrka wynosi się do Wrocławia

Restuaracje
Moja mowa będzie krótka, ktoś pyrki wyniósł z mojego poznańskiego ogródka. Jestem poznaniakiem i dzisiaj będzie lokalnie, wściekle lokalnie.

Po pierwsze Gęś. Kilka lat temu marszałek województwa poznańskiego płakał nad rozlanym mlekiem, kiedy województwo pomorskie wyprzedziło wielkopolskie w promowaniu gęsiny w Polsce. Akcja Kujawsko-pomorska Gęsina na św. Marcina rozprzestrzeniłą się na cały kraj, a Wielkopolska obeszła się smakiem

POLECAMY

Po drugie Szparagi. Cała Polska wie, że szparagi to Wielkopolska... ale po cichu Dolnośląskie coraz mocniej chwali się szparagami i to bardzo dobrymi jakościowo. Coraz więcej restauracji na tym terenie przygotowuje karty szparagowe sezonowe karty, a szefowie kuchni wyraźnie podkreślają, że to są ich lokalne szparagi. Coraz głośniej mówi się o dużej imprezie podobnej do pomorskiej gęsiny w regionie Dolnośląskim. Wielkopolska śpi i to głębokim snem.

Po trzecie. Pyry. Slow Food Dolny Śląsk wraz z...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy