Gęś to gatunek wywodzący się z ptactwa kaczkowatego. Nazwa obejmuje gatunki wodne, lądowe, dzikie i hodowlane. Niezależnie od gatunku, maści i miejsca występowania mięso z gęsi jest bardzo zdrowe.
POLECAMY
Tłuszcz w mięsie gęsi nie jest do końca zły. Gęś bogata jest w rzadko występujące u innych gatunków ptactwa kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Kwasy te mają zdolność obniżenia cholesterolu i wspomagają pracę mózgu.
Co ma gęś do żołnierza, który został świętym?
Gęsina nierozerwalnie związana jest z dniem świętego Marcina z Tours, który przypada na 11 listopada. Marcin najpierw został pustelnikiem i zasłynął z cnotliwego życia. Gdy zmarł biskup Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Według legend nie chciał przyjąć tego urzędu i schował się do klasztornej szopy, w której chowano gęsi. Niestety, te swoim gęganiem zdradziły jego kryjówkę... Marcin został biskupem. A potem świętym oraz patronem żołnierzy i podróżników. A także opiekunem jesiennych zapasów. W dzień św. Marcina – na pamiątkę tamtych wydarzeń – podaje się tłustą gęś, polaną aromatycznym sosem.
Niezwykle smaczna
Mięso gęsi jest niezwykle smaczne, jeżeli umie się je odpowiednio przygotować, w dodatku z korpusów i resztek można przygotować esencjonalny bulion. Nie można zapomnieć też o podrobach, które potrafią być rarytasem, gdy szef kuchni ma fach w ręku i jest kreatywy. Również w kuchni żydowskiej jest bardzo ceniona jako tzw. szyjkes – tłuszcz wyciąga się z szyi i sieka z mąką krupczatką. Do farszu dodaje się dużo natki pietruszki, soli i pieprzu. Następnie faszeruje się ją i zaszywa. Gotuje w rosol...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!