Dłuższe pory posiłków, koncepcje na wynos i przekąski między posiłkami określają teraz codzienną rutynę. I w każdym momencie goście chcą mieć duży wybór dań, świeżo przygotowanych, zawsze tej samej jakości. Taka koncepcja stanowi wyzwanie dla ekipy kuchennej i wyposażenia kuchni. Eksperci od jakiegoś czasu obserwują zmianę w kierunku elastycznych godzin posiłków i związane z tym wyzwania, jak zauważa Jacek Bafia, Dyrektor Sprzedaży w firmie Rational.
POLECAMY
– Jeszcze przed wybuchem pandemii obserwowaliśmy zmieniające się trendy. Coraz więcej osób pracowało z domu lub w innym niż standardowy wymiarze godzin. Stwarza to wyzwania planistyczne dla firm cateringowych, ale także restauracji fast food, które w każdym momencie muszą spodziewać się dużej ilości gości – mówi Jacek Bafia.
Dobre planowanie produkcji jest niezbędne, zwłaszcza gdy wymagana jest różnorodność potraw w dużych ilościach. Do tej pory szefowie kuchni musieli to robić głównie ręcznie, teraz mogą być wspierani przez inteligentne systemy gotowania. Takie talenty organizacyjne przejmują dużą część planowania, wiedzą...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!