Karta napojów jest niezbędna w prowadzeniu biznesu

Restuaracje

Matias Glusman, sommelier wody i dyrektor HoReCa w firmie Coca-Cola, specjalizuje się w budowaniu marki i zarządzaniu nią oraz tworzeniu strategii sprzedażowych w kategorii „napoje”. Na łamach magazynu „Biznes Restauracje & Catering” opowiada m.in. o tym, dlaczego woda to segment rynku napojów, który ma największy potencjał wzrostu, oraz jak ważna jest karta napojów w restauracji.

Jak ocenia Pan polski rynek napojów?

– Polski rynek napojów ma ogromny potencjał. Niesamowite jest przede wszystkim to, jak się rozwija. Piętnaście lat temu, kiedy zaczynałem pracę w Polsce, oferta napojów była jeszcze bardzo uboga, ale z roku na rok jest coraz bogatsza.  Konsumenci cały czas szukają nowych smaków, często dostępnych już w innych krajach. Trzeba nieustannie obserwować, jak zmieniają się ich zachowania i oczekiwania. Zwłaszcza, że ten rynek jest dziś bardzo konkurencyjny. 

POLECAMY

Czy zgadza się Pan ze stwierdzeniem, że woda to segment rynku napojów, który ma największy potencjał wzrostu?

– Oczywiście, że się z tym zgadzam. Jestem certyfikowanym sommelierem wodnym i od sześciu lat jestem związany z wodą na polskim rynku. Obserwuję, że kategoria wody na całym świecie mocno się rozwija.

Chociaż Polacy piją stosunkowo mało wody, w porównaniu do chociażby swoich niemieckich sąsiadów, to jednak ta kategoria ma duży potencjał rozwoju  również w Polsce. Wydaje mi się, że jest to podyktowane trendem na zdrowy styl życia, który wymaga picia dwóch, a nawet trzech litrów wody dziennie. W przypadku gastronomii wygląda to tak, że kiedy do restauracji przychodzi gość, który nie może pić alkoholu, ponieważ np. prowadzi samochód lub gdy kobieta jest w ciąży, wówczas jest gotów zapłacić za wodę nawet 12, czy 15 zł za butelkę.

Proszę opowiedzieć o Państwa propozycjach wód: Kropli Beskidu i Kropli Delice. 

– Mamy w ofercie Kroplę Beskidu i Kroplę Delice, wody mineralne podchodzące ze źródeł bijących w Beskidach. Kropla Beskidu to woda niegazowana o średnim poziomie mineralizacji, a Kropla Delice to woda gazowana o wyższym poziomie minerałów. Kropla Beskidu ma wysokie pH, na poziomie 7.8, co powoduje, że jest to woda zasadowa. Zalecałbym picie takiej wody codziennie, ponieważ wysokie pH ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Pomaga zwalczać zakwaszenie organizmu, które może być źródłem wielu problemów zdrowotnych. Ponadto, ze względu na niewielką zawartość sodu, Kropla Beskidu jest rekomendowana dla osób, które powinny ograniczać ilość soli w codziennej diecie. Naszą drugą propozycją jest Kropla Delice, którą wprowadziliśmy...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy