Kawa bez ekspresu? Wypróbuj metody alternatywne

Restuaracje

Kawa jest podobna do wina pod wieloma względami. Tak jak sommelierzy testują różne bukiety smakowe wina, tak sensorycy starają się wychwycić bogate aromaty i niezwykłe nuty smakowe kawy. Aby tego dokonać, najlepiej sięgnąć po metody alternatywne.

Kawowiec rośnie na całym globie na obszarze „pasa kawowego”. Panuje tam wilgotny, tropikalny klimat. Ziarno, które znajdzie się w naszym kubku, może pochodzić z Ameryki Środkowej, Afryki czy Indii. Miejsc, w których rozwijają się plantacje kawy, jest wiele i często różnią się od siebie pod wieloma względami. Gleba, na której rośnie kawowiec, ma inny skład na wysokości 1500 m n.p.m. w Muyumbu w Rwandzie, a inny na na 1000 m n.p.m. w Naranjillo w Peru. Być może dotychczas o tym nie myślałeś, ale skład gleby, nasłonecznienie czy wilgotność mają istotny wpływ na ostateczny smak kawy. 

POLECAMY

Na ten smak składają się także metoda suszenia ziarna, transportu, przechowywania, obróbki termicznej, poziom mielenia, sposób parzenia i oczywiście ręka baristy. W każdy z tych etapów można się zagłębiać i pisać rozległe elaboraty, ale nas najbardziej interesują dwa ostatnie etapy, czyli sposób parzenia i ręka baristy.

Próżno szukać w hipermarketach

Parzenie kawy może być zaskakującą przygodą. Dla wielu ludzi staje się pasją. Nic dziwnego, bo ktoś, kto do tej pory znał tylko smak kawy w kawie, a po spróbowaniu kawy z Aeropressu jest w stanie wyczuć nuty marcepanu, jaśminu czy bergamotki. Kawiarze potrafią polować na najciekawsze mieszanki oraz kawy pochodzące z jednej uprawy i jednego gatunku, czyli single origin. To właśnie „single” najlepiej nadają się do metod alternatywnych. Jeśli kawy single origin mają być wykorzystywane do tych metod, powinny być wypalone jaśniej. Ciekawostka: jasny poziom wypalenia kawy zapewnia bogatsze doznania smakowe i sprawia, że kawa zawiera więcej kofeiny. 

Próżno szukać dobrej kawy do metod alternatywnych na półkach hipermarketu. Kiedy już się spróbuje prawdziwej kawy, świeżo palonej, świeżo mielonej i przepuszczonej przez taki chemex, to kawa ze zwykłego marketu może co najwyżej nas nie odrzucać. Najlepiej pozyskać kawę do alternatyw drogą zakupów internetowych lub kupując ją bezpośrednio z palarni. Obecnie w Polsce są już sklepy, które oferują świeżo paloną kawę single origi...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy