Kilka kroków do własnej restauracji

Restuaracje
Każdy szef kuchni choć raz w swojej karierze mniej lub bardziej śmiało zastanawiał się nad otwarciem własnej restauracji. Nowa restauracja to jednak nie tylko idealistyczny koncept i potwierdzenie kulinarnego kunsztu, ale przede wszystkim inwestycja, który musi przynosić zyski. Patryk Dziamski, szef kuchni i właściciel firmy doradczej w zakresie planowania, wdrażania oraz prowadzenia restauracji, podpowiada każdemu, kto myśli o otwarciu nowej restauracji lub rebrandingu już istniejącej, na jakie elementy należy zwrócić szczególną uwagę i o czym nie zapomnieć otwierając swój lokal.

Liczba funkcjonujących restauracji w Polsce jest imponująca. Szacuje się, że obecnie na rynku jest ich ok. 17 tys., kolejne 50 tys. to lokale gastronomiczne innego typu. Znaczący ich procent upadnie jednak w przeciągu najbliższego roku. Dlaczego? Powodów jest wiele i nie sposób tu wszystkich wymienić. Czy można się przed tym ustrzec? Oczywiście! Szczególnie, jeśli nasze działania oprzemy na solidnych biznesowych podstawach, a do ich realizacji przystąpimy w sposób wywarzony i konsekwentny.

POLECAMY

fot. Fotolia

Zanim nasza restauracja stanie się faktem i zacznie gościć w swych progach głodnych kulinarnych doznań gości, musimy dobrze zaplanować naszą inwestycję, uwzględniając kilka...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy