Konkurs Dilmah Polish Real High Tea Challenge 2016 rozstrzygnięty

Restuaracje
10 marca w warszawskiej restauracji Moonsfera finaliści ogólnopolskiego konkursu Dilmah Real High Tea Challenge 2016 walczyli o złoty medal i prawo reprezentowania Polski w globalnym finale. Zwyciężyła restauracja 16 Stołów z Lublina.

High Tea

POLECAMY

High Tea to pochodzący z Anglii XIX-wieczny zwyczaj towarzyski związany ze spożywaniem herbaty i jedzenia późnym popołudniem przy "wysokim" stole, np.  kuchennym. Słynne Afternoon Tea tym różniło się od High Tea, że gościom podawano herbatę i tzw. finger food po południu w salonie, na piętrowych talerzach ustawianych na "niskim" niewielkim stoliku. Takie podwieczorki polegały na delektowaniu się przygotowanymi przez gospodarzy herbatami, przekąskami, ciastkami oraz niemniej ważną... konwersacją.

Dilmah Real High Tea Challenge

Zainicjowany w 2007 roku, do dziś zorganizowany w 15 krajach na całym świecie konkurs Dilmah Real High Tea Challenge polega nie tyle na rekonstrukcji dawnych rytuałów, ile na pokazaniu, jak herbata „działa” tu i teraz. Triumfatorami poszczególnych edycji są zespoły szefów kuchni, sommelierów i barmanów uznanych za najlepszych, ale zarazem najodważniejszych interpretatorów klasycznej formuły High Tea. Innowacją najlepiej obrazującą współczesny charakter projektu jest wprowadz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy