[KSIĄŻKA] Czym jest lokalność?

Restuaracje
Na to pytanie odpowiada Tomasz Jakubiak, szef kuchni, ekspert i autor książki "Z miłości do lokalności". Kucharz zabiera czytelników w niezwykłą, kulinarną podróż po Polsce, by mogli poznać całą paletę produktów i smaków zakorzenionych w naszej kulturze. Jakubiak dzieli się wskazówkami dotyczącymi tego, jak przygotować regionalne potrawy, modyfikując je w taki sposób, by nadal były lokalne, jednak z pewną nutką nowoczesności.

POLECAMY

W publikacji Tomasza Jakubiaka znajdziemy przepisy na dania charakterystyczne zarówno dla regionu Warmii i Mazur, jak również dla Śląska, czy Podkarpacia. Wszystkie potrawy przygotowane zostały z wykorzystaniem produktów lokalnych, tradycyjnych, jak i tych bardziej nowoczesnych. Każdy z rozdziałów autor poświęcił poszczególnym potrawom, mamy więc przepisy na zupy, przekąski, dania mięsne, rybne i wegetariańskie. Wybór jest tak ogromny, że z pewnością każdy miłośnik dobrego jedzenia znajdzie tu coś dla siebie.

Jakie dania serwuje nam autor? Udo z gęsi marynowane i gotowane w soku z czarnego bzu, Gołąbki z kaszą mazurską i szarpanym duszonym mięsem z lubczykiem, czy Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i kiszonym ogórkiem. Postępując zgodnie z przepisem, każdy domowy kucharz będzie w stanie wykonać dania zaproponowane przez Tomasza Jakubiaka. Autor zachęca do tworzenia potraw według tradycyjnych receptur i wprowadzanie do swojej kuchni produktów lokalnych. D...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy