[Książka] Snucie męskich opowieści, czyli o przepisach Suwały, Barona i innych

Restuaracje
O powodach powstania tej książki Piotr Szczęsny, jej pomysłodawca, we wstępie napisał tak: "W restauracjach zawsze interesowało mnie to, co się dzieje na zapleczu - w kuchni. Jak powstają potrawy z menu, skąd się biorą produkty do ich przygotowania, kto za tym wszystkim stoi. Aż przyszedł czas, gdy mogłem się o tym przekonać". Stało się to, gdy "od kuchni" poznał pięciu mężczyzn: Pawła Suwałę, Aleksandra Barona, Grzegorza Kwapniewskiego (znanego nam lepiej jako Crazy Butcher), Dariusza Wolszczaka i Juliana Karewicza. To oni prowadzą Szczęsnego, a dzięki niemu i nas, przez zbiór przepisów i opowieści. Brzmi dobrze? Nie, jest znacznie lepiej!

POLECAMY

Na ponad 300 stronach Suwała, Baron, Kwapniewski, Wolszczak i Karewicz snują „opowieść o pasji gotowania, jedzenia i smakowania życia”. Wszystko za sprawą doskonałych przepisów wprost z restauracyjnych menu, które bez problemu jesteśmy w stanie wykonać w domowej kuchni. Bo jak przekonuje Suwała: „Wszyscy potrafimy gotować, choć najczęściej o tym nie wiemy. I mamy jakoś ukształtowany smak – przeważnie przez kuchnie naszych mam. Czas więc przestać rozmrażać gotową pizzę, zalewać wrzątkiem zupy w proszku czy odgrzewać w mikrofalówce kupne kotlety. Nawet przygotowanie ziemniaczanego puree z torebki wymaga pewnych zdolności. Jeśli dajesz sobie z tym radę, to zaryzykuję twierdzenie, że jesteś gotowy, by zrobić krok naprzód i zabrać się do przygotowywania własnych potraw”. Przekonał was? To zacznijmy… od zupy J

Tu wybór jest ogromny: z soczewicy, z małży, minestrone, z groszku...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy