Malina/ truskawka/ brzoskwinia

Restuaracje
Przepis autorstwa Michała Doroszkiewicza, Mistrza Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywcy III miejsca w Lodowym Pucharze Świat Rimini 2014r, Coppa del Mondo della Galateria w 2016, finalisty Międzynarodowego konkursu cukierniczego Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019. Foto: Marcin Pawlikowski, archiwum Ashanti – Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej

SKŁADNIKI

POLECAMY

Joconde – malina

  • 100 g jajek
  • 75 g mączki migdałowej
  • 30 g cukru inwertowanego
  • 25 g cukru kryształu
  • 17 g mąki T500
  • 15 g masła
  • 60 g białka
  • 12 g cukru kryształu (drobnego)
  • 25 g grysu maliny (mrożonej)

Kruszonka malinowa

  • 150 g mąki T 480
  • 40 g malin liofilizowanych w proszku
  • 85 g masła
  • 75 g cukru kryształu

Agar biała brzoskwinia

  • 150 g purée z białej brzoskwini
  • 500 ml syropu cukrowego 1:1
  • 1 g agaru
  • 1/2 szt. żelatyny w listkach 180 bloom

Glazura

  • 7 g żelatyny w listkach 200 bloom
  • 60 ml wody
  • 110 g cukru kryształu
  • 110 ml syropu glukozowego
  • 110 g czekolady Valrhona Opalys 33%
  • 80 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 45 g żelu neutralnego

Dodatki:

  • sorbet malinowy
  • świeże maliny
  • świeże truskawki
  • mikrokwiat...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy