Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Kulisy zawodu zdradza Paweł Lawro z restauracji Vapiano

Restuaracje
Kim są osoby, które kreują smaki i tworzą menu najchętniej odwiedzanych restauracji? Jak wygląda ich codzienna praca? Za co ją kochają? Z jakimi wyzwaniami się zmagają? Dziś, 20 października, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Z tej okazji o rozmowę poprosiliśmy Pawła Lawro - Szefa Kuchni restauracji Vapiano, której oferta jest dostępna w serwisie PizzaPortal.pl.

POLECAMY

PizzaPortal.pl jest jednym z najpopularniejszych serwisów w Polsce oferujących jedzenie na wynos. Współpracuje z tysiącami Szefów Kuchni z ponad 3000 restauracji, którzy w dużej mierze tworzą każdą z restauracji. To właśnie oni są odpowiedzialni za każde danie czy propozycje menu. Dzięki ich pasji i doświadczeniu, możemy cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem wprost pod nasze drzwi. Poznajmy kulisy pracy jednego z nich.

Skąd pomysł na pracę w gastronomii?

- Dziadek elektryk, Tata elektryk, koledzy mechanicy, a ja zawsze lubiłem się kręcić wokół kuchni. Zrobiłem wszystkim psikusa i w wieku 15 lat zacząłem pracować przy organizacji bankietów i wesel. Później poszedłem do szkoły gastronomicznej w Warszawie, przy ul. Poznańskiej. I tak zostało… To już 27 lat.

Jak wygląda Pana poranek?

- Dla mnie nie ma dwóch takich samych dni, każdy kolejny jest nowym wyzwaniem. Obecnie jestem we Wrocławiu, gdzie otwieramy kolejną restaurację Vapiano. Nie ważne jednak gdzie jestem – mój dzień zawsze rozpoczyna się tak samo. Nigdy nie wychodzę bez porządnego śniadania (omlet z 5-6 jajek, jeden pomidor, orzechy, banan), potem w pracy duży kubek kawy i jestem gotowy do działania w kuchni.

Zalety zawodu Szefa Kuchni to…?

- Plusy są takie, że każdy dzień jest inny, można wiele zobaczyć, spróbować nowych rzeczy, spotykać ludzi, odkryć nie tylko zaskakujące miejsca,...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy