Monoporcje od kuchni. Jak stworzyć małe dzieło sztuki?

Restuaracje

Wyroby cukiernicze, jakim są monoporcje, stają się coraz bardziej popularne wśród konsumentów. Taki produkt możemy zakwalifikować do grupy petit gateux – małych bankietówek deserowych, stylem i technologią produkcji porównywalnych do gateux, czyli pojedynczych tortów będących w ofercie regularnej portfolio cukierni lub kawiarni. W tym artykule przybliżę znaczenie tego określenia, opiszę powstanie oraz technologię produkcji tego produktu.

Estetyka wykonania monoporcji wywodzi się z bardzo prestiżowych pracowni cukierniczych. Styl produkcji oraz prezentacji wyrobów cukierniczych tego typu nazywamy haute patisserie. Jest to styl bardzo szykowny, podążający za aktualnymi trendami i modą w świecie cukiernictwa. Punkty sprzedaży monoporcji często określamy jako „butiki cukiernicze”, gdzie wnętrze i atmosfera często przypominają sklepy jubilerskie. Witryny chłodnicze zostały specjalnie dostosowane pod względem formy oraz technologii, aby w najbardziej efektowny sposób zaprezentować i przechowywać nasze małe wyroby cukiernicze.

POLECAMY

Przeważnie tego typu witryny są jednopoziomowe, a produkty ułożone są bardzo estetycznie w rzędach danego asortymentu. 

Za styl produkcji haute patisserie monoporcji odpowiedzialni są od lat mistrzowie francuskiego cukiernictwa. To Francja, jako kolebka światowego cukiernictwa, nieustannie od lat dyktuje nowe trendy stylu oraz smaku. Za tym kierunkiem podążać zaczęli cukiernicy z Włoch, Japonii, Hiszpanii i innych krajów. I tym stylem kilku lat temu zaczęli się inspirować polscy cukiernicy. Możemy powiedzieć, że to dzięki akceptacji tego stylu produktów cukierniczych przez konsumentów możemy i my prowadzić biznes cukierniczy w stylu haute patisserie. Aktualnie głównie w większych miastach możemy odwiedzać butikowe cukiernie niczym nieróżniące się od tych w Paryżu czy Tokio. Jakość oferowanych monoporcji nie odstaje poziomem wykonania i smaku od tych, jakie możemy podziwiać w ofercie wielu znanych mistrzów na świecie. 

Wysoki poziom technologii produkcji

Technologia produkcji monoporcji charakteryzuje się wysokim poziomem na każdym etapie. Począwszy od jakości surowców, technologii wykonania półproduktów, estetyki prezentacji, przez formę i styl sprzedaży.

Każdy produkt wykonywany jest z pieczołowitą starannością. Często takie pracownie wykonane są w stylu „open space”, gdzie klienci mogą obserwować proces produkcyjny. Taka forma otwarcia pracowni na konsumenta zmusza cukiernika do wchodzenia na najwyższy poziom rzemiosła, które wykonuje. Sama receptura nie jest w takim stylu produkcji aż tak istotna, jak styl i higiena pracy, które każdy z konsumentów może podziwiać.

W technologii produkcji często bazujemy na współczesnych technologiach systemów produkcyjnych. Wykonywanie musów, kremów oraz różnego rodzaju nadzień, tzw. insertów, z owoców lub innych surowców opiera się na technologii szokowego mrożenia,...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy