Mus z czekolady Caraibe, financier Manjari, galaretka truskawkowa, maliny (15 porcji)

Restuaracje
Przepis przygotował Mariusz Górecki, szef cukierni Garden City znajdującej się na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Fot. FOTOBUENO

SKŁADNIKI

POLECAMY

Mus czekoladowy

·       100 g śmietana ubita

·       100 g śmietana zagotowana

·       30 g mascarpone

·       12 g miód

·       30 g  czekolada Caraibe 66%

·       15 g czekolada Bahibe 45%

·       4 g żelatyna

Glacage czekoladowy

·       22,5 g  żelatyna

·       125 g woda

·       225 g cukier

·       225 g syrop glukozowy

·       225 g czekolada Caraibe 66%

·       160 g mleko skondensowane

·       czarny barwnik

Czekoladowy financier

·       220 g czekolada Manjari 64%

·       275 g śmietana

·       100 g cukier puder

·       75 g mąka migdałowa

·       75 g mąka pszenna

·       8 g proszek do pieczenia

·       200 g białko jajka

·       110 g masło rozpuszczone

Galaretka truskawkowa

·       80 g puree z truskawki

·       20 g puree z maliny

·       15 g miód akacjowy

·       0,7 g agar

·       0,75 g skórka z limonki

Kruszonka migdałowa

·       60 g masło

·       40 g muskovado 

·       50 g mąka migdałowa

·       50 g mąka pszenna

·       40 g czekolada Bahibe 46%

·       50 g pasta migdałowa

SPOSÓB WYKONANIA

Mus czekoladowy

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Następnie śmietanę i miód zagotować. Dodać żelatynę do śmietany. Wlać śmietanę do czekolady i wymi...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy