Podobnie jak w zeszłym roku, ten cykl spotkań miał niezwykle wysoki poziom. Nagrodzeni szefowie są nietuzinkowymi postaciami, o niekwestionowanych talentach. Gościliśmy w czterech znakomitych restauracjach w kraju, spotkaliśmy się z najlepszymi. Taką jakość i skalę wydarzenia gwarantuje u nas tylko Gault&Millau.
POLECAMY
Regionalne toury są drugim z projektów realizowanych przez polski oddział Żółtego Przewodnika. Polska, na potrzeby lokalnych spotkań została podzielona na 4 regiony, w których odbywały się spotkania - centralnymi miastami były Warszawa, Poznań, Kraków i Gdańsk.
Na każdym ze spotkań byli szefowie kuchni z regionu, reprezentujący restauracje, które znalazły się w obowiązującej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016, oraz Ci którym inspektorzy przewodnika przyglądali się w tym roku.
Najlepszym szefom z danego regionu zostały przyznane nagrody w pięciu kategoriach:
Region Centrum
- Szef Roku - Witek Iwański, Aruana, Serock
- Szef Jutra - Martin Gimenez Castro, Salto, Warszawa
- Młody Talent - Marcin Przybysz, Belvedere, Warszawa
- Kobieta Szef - Urszula Czyżak, Lawendowe Termy, Uniejów
- Kuchnia Tradycyjna - Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa
Region Wielkopolska - Dolny Śląsk
- Szef Roku - Artur Skotarczyk, Muga, Poznań
- Szef Jutra - Ernest Jagodziński, Cucina88, Poznań
- Młody Talent - Łukasz Budzik, Mennicza Fusion, Wrocław
- Kobieta Szef - Katarzyna Daniłowicz, Olszewskiego 128, Wrocław
- Szef Kuchni Tradycyjnej - Maciej Barton, Pałac w Orli, Orla
Region Małopolska - Podkarpacie - Bieszczady - Górny Śląsk
- Szef Roku - Krzysztof Żurek, Trzy Rybki, Kraków
- Szef Jutra - Łukasz Cichy, Biała Róża, Kraków
- Młody Talent - Paweł Kras, Bottiglieria 1881, Kraków
- Kobieta Szef - Katarzyna Rogowska, Cadenza, Katowice
- Kuchni Tradycyjnej - Janusz Fic, Dwór Sieraków, Sieraków
Region Polska Północna
- Szef Roku - Sebastian Krauzowicz, Sfera by Krauzowicz
- Szef Jutra - Mariusz Siwak, Park Hotel, Szczecin
- Młody Talent - Krzysztof Bielawski, Szeroka 9, Toruń
- Kobieta Szef - Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin
- Szef Kuchni Tradycyjnej - Grzegorz Labuda, Szafarnia 10, Gdańsk
Jednym z kluczowych założeń tourów, poza integracją środowiska i pokazaniem najlepszych kucharzy, jest poznanie szefów kuchni z przedstawicielami partnerów biznesowych Żółtego Przewodnika. Jest to kilkanaście firm, któryc...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!