Nagrody regionalne Gault&Millau Polska rozdane!

Restuaracje
Tegoroczna edycja Gault&Millau Tour za nami. Poznaliśmy dwudziestu najlepszych szefów kuchni w czterech regionach, na które Żółty Przewodnik podzielił Polskę. Ponad 600 gości, setki rozmów, kilkadziesiąt godzin networkingu i dziesiątki degustacji - tak wyglądała tegoroczna edycja Gault&Millau Tour w Polsce.

Podobnie jak w zeszłym roku, ten cykl spotkań miał niezwykle wysoki poziom. Nagrodzeni szefowie są nietuzinkowymi postaciami, o niekwestionowanych talentach. Gościliśmy w czterech znakomitych restauracjach w kraju, spotkaliśmy się z najlepszymi. Taką jakość i skalę wydarzenia gwarantuje u nas tylko Gault&Millau.

POLECAMY

Regionalne toury są drugim z projektów realizowanych przez polski oddział Żółtego Przewodnika. Polska, na potrzeby lokalnych spotkań została podzielona na 4 regiony, w których odbywały się spotkania - centralnymi miastami były Warszawa, Poznań, Kraków i Gdańsk.

Na każdym ze spotkań byli szefowie kuchni z regionu, reprezentujący restauracje, które znalazły się w obowiązującej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016, oraz Ci którym inspektorzy przewodnika przyglądali się w tym roku.

Najlepszym szefom z danego regionu zostały przyznane nagrody w pięciu kategoriach:

Region Centrum

  • Szef Roku - Witek Iwański, Aruana, Serock
  • Szef Jutra - Martin Gimenez Castro, Salto, Warszawa
  • Młody Talent - Marcin Przybysz, Belvedere, Warszawa
  • Kobieta Szef - Urszula Czyżak, Lawendowe Termy, Uniejów
  • Kuchnia Tradycyjna - Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa

Region Wielkopolska - Dolny Śląsk

  • Szef Roku - Artur Skotarczyk, Muga, Poznań
  • Szef Jutra - Ernest Jagodziński, Cucina88, Poznań
  • Młody Talent - Łukasz Budzik, Mennicza Fusion, Wrocław
  • Kobieta Szef - Katarzyna Daniłowicz, Olszewskiego 128, Wrocław
  • Szef Kuchni Tradycyjnej - Maciej Barton, Pałac w Orli, Orla

Region Małopolska - Podkarpacie - Bieszczady - Górny Śląsk

  • Szef Roku - Krzysztof Żurek, Trzy Rybki, Kraków
  • Szef Jutra - Łukasz Cichy, Biała Róża, Kraków
  • Młody Talent - Paweł Kras, Bottiglieria 1881, Kraków
  • Kobieta Szef - Katarzyna Rogowska, Cadenza, Katowice
  • Kuchni Tradycyjnej - Janusz Fic, Dwór Sieraków, Sieraków

Region Polska Północna

  • Szef Roku - Sebastian Krauzowicz, Sfera by Krauzowicz
  • Szef Jutra - Mariusz Siwak, Park Hotel, Szczecin
  • Młody Talent - Krzysztof Bielawski, Szeroka 9, Toruń
  • Kobieta Szef - Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin
  • Szef Kuchni Tradycyjnej - Grzegorz Labuda, Szafarnia 10, Gdańsk

Jednym z kluczowych założeń tourów, poza integracją środowiska i pokazaniem najlepszych kucharzy, jest poznanie szefów kuchni z przedstawicielami partnerów biznesowych Żółtego Przewodnika. Jest to kilkanaście firm, któryc...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy