No i znów ten perfidny oszust

Restuaracje
Jakiś czas temu pisałem o tym, że nie jestem w stanie pojąć, jak można oszukiwać na jedzeniu i próbować dorabiać się na tym, że zamiast sera na pizzę kładzie się wyrób seropodobny, że w smażalni sprzedaje się świeżą rybę, znaczy świeżo mrożoną, a zamiast szynki parmeńskiej na śniadanie serwuje się szwarcwaldzką. Napisałem wtedy, że ci którzy tak karmią to są perfidni oszuści i nie ma dla nich żadnego usprawiedliwienia.

Wpadły mi właśnie w rękę wyniki Inspekcji Handlowej dotyczące zbadania posiłków na terenie szkół, uczelni, internatów, akademików i klubów studenckich. Przeprowadzono je w I kwartale 2016 r. Z duża obawą zacząłem je czytać i tu zaskoczenie. Uchybień w zakresie jakości żywności było niewiele (4 placówki), a większość dotyczyła błędów w znakowaniu żywności (40 stołówek).

POLECAMY

Kontrola jakości 366 partii potraw dokonana na miejscu nie wzbudziła zastrzeżeń. 78 próbek zostało dodatkowo zbadanych laboratoryjnie. Szczególną uwagę zwrócono na ilość zamówionego jedzenia, skład przetworów mięsnych oraz faktyczny gatunek ryb. Inspektorzy Inspekcji Handlowej zakwestionowali jedynie 5 partii żywności z 4 zakładów gastronomicznych. Uchybienia dotyczyły m.in. złej jakości tłuszczu do smażenia, zaniżonej masy surówki w zestawie...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy