Paweł Kałuski karierę w gastronomii rozpoczął w hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle.
POLECAMY
W kolejnych latach pełnił obowiązki szefa kuchni w hotelach Hyatt i Radisson SAS. W Radissonie współpracował z Henry Chebaane - designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. „Henry wywarł duży wpływ na moje podejście do pracy. Rysował bardzo spójną wizję nowych miejsc, które tworzył. Tłumaczył mi, że każde danie powinno nieść pewien przekaz, który odczyta klient. Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć. – mówi o sobie Paweł Kałuski.
Po wielu latach pracy w sieciach hotelowych, Paweł rozpoczął współpracę z Magdą Gessler przygotowując otwarcie restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko sz...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!