Oj nieładnie, nieładnie

Restuaracje
Od razu do rzeczy. Rozmawiałem kilka dni temu z restauratorem, podkreślam restauratorem, a nie właścicielem lokalu gastronomicznego, o sytuacji na poznańskim rynku pracy. Chociaż ten w Polsce nie różni się wcale. Braki kucharzy, bo każdy chce być szefem kuchni, mimo że powinien jeszcze wiele lat się uczyć podstaw, to norma. Podobnie jak kelnerów, których jest jak na lekarstwo.

Co robią owi właściciele? Podkupują załogi. Jeśli walczą o kucharza, to jeszcze gdzieś tam mogę cześciowo usprawiedliwić i to tylko zależy od szefa kuchni, czy kucharza, jak chce kierować swoją karierą, czy jest lojalny. Chociaż to też są mało eleganckie formy.

POLECAMY

Jednak to, co mnie zbulwersowało w rozmowie, o której wspomniałem. Chodzą do restauracji podpatrują jak pracuje serwis i przy rachunku daj...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy