Okap na potrzeby Twojej restauracji

Restuaracje

Okapy gastronomiczne stanowią obowiązkowy element wyposażenia zaplecza, ponieważ pomagają zwalczać tłuszcz i pochłaniają nieprzyjemne zapachy, nadmiar dymu oraz ciepła. Jest to szczególnie ważne tam, gdzie przygotowuje się dziennie dziesiątki potraw. Z myślą o profesjonalnej gastronomii projektowane są okapy ze stali nierdzewnej, a swoim rozmiarem i budową różnią się od tych instalowanych w domach.

W wymagającym środowisku kuchennym najlepiej sprawdzą się produkty ze stali nierdzewnej. Do walki z zapachami i zanieczyszczeniami możesz wybrać pochłaniacz gastronomiczny w dowolnym kształcie i rozmiarze. Ważne jest, aby przed zamówieniem urządzenia sprecyzować miejsce, w którym zostanie zamontowany. Liczą się średnica, liczba oraz rozmieszczenie końców przyłączeniowych. Oferta producentów i dystrybutorów okapów gastronomicznych jest bardzo szeroka. Mamy do wyboru całą gamę rozwiązań i technologii, które znajdą zastosowanie w naszej kuchni i pozwolą zwiększyć komfort i bezpieczeństwo jej pracowników. 

POLECAMY

– W mojej kuchni korzystam z okapów w kilku kuchniach oraz na sali konsumenckiej nad stacją live cooking. Zależy mi na tym, aby okapy w sposób efektywny usuwały nadmiar ciepła, zapachów oraz cząsteczek tłuszczu. Profesjonalne okapy gastronomiczne zwiększają higienę, bezpieczeństwo oraz komfort pracy osób pracujących w kuchni – mówi Tomasz Zdrenka, szef kuchni restauracji Garden City na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Wysoka skuteczność filtracji

Filtry w okapach, oprócz swojej podstawowej funkcji oczyszczania powietrza i eliminacji zapachów w kuchni, powinny stanowić barierę przeciwpożarową. Pod koniec 2019 r. Plastmet otrzymał Patent na filtry przeciwogniowe. Filtry Plastmet cechuje bardzo wysoka skuteczność filtracji – ponad 96%, a dzięki swojej unikatowej konstrukcji całkowicie zapobiegają przedostawaniu się płomieni do wentylacji. Jest to najbardziej zaawansowany filtr przeciwogniowy na rynku. W całości wykonane są ze stali nierdzewnej, co czyni je wytrzymałym, jak również bardzo higienicznym rozwiązaniem. Trudny do zabrudzenia materiał i nieprzywierająca powłoka sprawiają, że czyszczenie filtrów jest niezwykle proste: wystarczy włożyć je do zmywarki. Filtracja odbywa się za pomocą specjalnie zaprojektowanych łopatek filtracyjnych. Do zewnętrznych łopatek przytwierdzone są mniejsze wewnętrzne łopatki zagięte na końcach wzdłuż dłuższych krawędzi, mające kształt litery „V”. Ich położenie oraz ukształtowanie tworzy trzy równoległe strefy zaporowe. Stosowanie tego typu filtrów jest wymogiem w wielu lokalach gastronomicznych na zachodzie Europy. Plastmet od lat produkuje okapy, a chcąc sprzedawać je klientom zagranicznym, musiał sprostać oczekiwaniom oraz obowiązującym tam przepisom BHP. I tak udało się stworzyć rozwiązanie idealne. Zachęcamy do zapoznania się z nowością na rynku polskim – filtrami przeciwpożarowymi od Plastmet.

Joanna Cirsz

Dyrektor Generalny ds. sprzedaży, eksportu i marketingu Plastmet

 

Rola okapów gastronomicznych

Okapy gastronomiczne pełnią wiele ważnych funkcji w kuchni i w praktyce służą przede wszystkim do:

  • prawidłowego funkcjonowania instalacji wentylacyjnej,
  • usuwania z kuchni i pomieszczeń gastronomicznych nadmiaru ciepła,
  • niwelowania zapachów, dymu, pary wodnej, które w przeciwnym razie rozprzestrzeniałyby się również na salę,
  • zwalczania tłuszczu, który przyczynia się do powstawania nieestetycznych, trudnych do usunięcia osadów na meblach, garnkach.

– Zacznijmy od tego, że bez dobrego okapu w zakładzie gastronomicznym nie mamy co tworzyć dobrej kuchni. Jest podstawowym i ważnym elementem tam, gdzie się dużo gotuje.

Podstawową jego funkcją jest odprowadzenie pary wodnej, tłuszczu i zapachu podczas gotowania. Stanowi też ważny czynnik wpływający na utrzymanie optymalnej temperatury w kuchni. Kiedy okap i wentylacja jest słabej jakości, to czasami można wyczuć zapach gotującego się jedzenia na sali restauracyjnej, co wiadomo, że nie jest przyjemne, kiedy z kolacji wychodzimy wraz z niechcianym zapachem na swoim ubraniu – wyjaśnia Patryk Kotarba, szef kuchni Arena Catering. 

...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy