Tłoczone na zimno oleje roślinne powinny być obecne w diecie każdego człowieka ze względu na swoje cenne właściwości. Warto jednak po nie sięgać także dlatego, że dodają smaku i wzbogacają dania. Oleje tłoczone na zimno nie są przeznaczone do smażenia ani innych form obróbki termicznej. Skutkiem podgrzania takich olejów jest utrata ich najcenniejszych właściwości. Przede wszystkim zaleca się stosowanie ich do sałatek, wzbogacają smak świeżego pieczywa oraz nadają się do przygotowania pesto ze świeżych ziół. Wybierając oleje tłoczone na zimno, powinniśmy sięgać po produkty niefiltrowane, które poddane są naturalnemu procesowi sedymentacji.
POLECAMY
Jakość
Na sklepowych półkach mamy dziś coraz szerszy wybór olejów. I nie chodzi tu tylko o to, z czego zostały zrobione, ale i o sposób ich obróbki. Tłoczone na zimno charakteryzują się bardzo wysoką jakością, jednak warto pamiętać o tym, że niektóre z nich szybko ją tracą w wysokich temperaturach. Zimnotłoczony olej najwyższej jakości ma gęstą, czyli najbardziej naturalną, konsystencję, poza tym produkt powinien mieć ciemną barwę. O jakości oleju świadczy jego… smak. Nieprzyjemny, gorzki posmak to dowód, że produkt uległ zepsuciu.
Oleje tłoczone na zimno powinny być przechowywane w ciemnych butelkach, żeby ograniczyć do nich dostęp światła. Najlepiej przechowywać je w ciemnych pomieszczeniach. Zaleca się, żeby spożycie tych olejów było jak najszybsze po otwarciu. Oleje tłoczone na zimno przeważnie są w mniejszych butelkach, dlatego warto je szybko skończyć. Nie warto kupować butli 5-litrowej, która będzie stała, ponieważ po pewnym czasie nie będzie nadawać się do spożycia.
Wartościowe oleje tłoczone na zimno
Olej
...Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!