Perliczka filet/ polenta/ kurki/ kolorowa marchew z mango i rabarbarem/ sos pieprzowy (4 porcje)

Restuaracje
Przepis Patryka Kotarby, executive chef Grupy Scandale

SKŁADNIKI:

POLECAMY

Perliczka:

  • 4 filety perliczki bez skóry
  • 100 g masła
  • tymianek świeży
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz

Polenta:

  • 0,25 kg kaszki kukurydzianej
  • 0,75 l wody lub bulionu
  • masło do smażenia
  • sól do smaku

Kolorowa marchew, mango i rabarbar oraz kurki:

  • 2 kolory marchwi po 1 szt. (np. żółta i pomarańczowa)
  • 150 g kurki świeże
  • 1 ząbek czosnku
  • masło
  • 1/4 dojrzałego mango
  • 40 g rabarbaru
  • 1,4 cytryny
  • 40 g cukru

Sos pieprzowy:

  • 40 g marynowanego pieprzu zielonego
  • 40 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 40 g cebuli szalotki
  • masło
  • 20 g dobrze skoncentrowanego demi glace
  • 80 ml wody
  • sól do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy