Pierwsza Jaskółka uczyniła wiosnę…

Restuaracje
Do tegorocznego konkursu Wine Expo Poland Awards zostały zgłoszone cztery wina polskiego producenta Winnicy Rajskiej. Wszystkie zdobyły uznanie zarówno jury profesjonalnego, jak i konsumentów, zdobywając 5 medali. Sukces zaskoczył młodych producentów tym bardziej, że wina Jaskółka, Skowronek, Słowik, czy Cabernet Cortis pochodzą z pierwszego rocznika produkcji.

Winnica Rajska mieści się na obrzeżach miasta Myszków, w bardzo zacisznym zakątku Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Kiedy w latach dziewięćdziesiątych na działce rekreacyjnej rodzina Błaszaków posadziła pierwsze kilka krzewów winorośli nie miała pojęcia, że za ponad dwadzieścia lat zwiąże znaczną część życia z uprawą tych roślin. Początkowo większość działki wypełniały drzewa owocowe, winorośl uprawiana była w celach ozdobnych oraz deserowych.

POLECAMY

Z czasem zaczęto dokupywać inne odmiany winorośli i podejmować pierwsze nieśmiałe próby robienia wina, głównie z odmian deserowych lub deserowo-winnych, jak Lidia czy Svenson Red. Przełomem był rok 2016, w którym za namową znajomych rodzina nabyła odmiany typowe dla produkcji wina.

– Znajomi nie spodziewali się, że od razu obsadzimy nimi hektarowy obszar pola i podejdziemy do tematu tak ambitnie, że część rodziny poświęci się winiarstwu w pełni. Jest to nie lada wyzwaniem, jako że teoretycznie mieszkamy w Warszawie, ale w praktyce dzielimy swój czas między winnicą, trzygodzinną trasą i stolicą – powiedział Aleksander Błaszak. W prowadzenie winnicy jest zaangażowana prawie cała rodzina – tata, który jest czynnym zawodowo lekarzem, ja odsunąłem na dalszy plan pracę socjologa, moja żona, która wspiera nasze działania wizerunkowe,  marketingowe.

Polskie problemy początkującego winiarza

Odradzające się polskie winiarstwo musi liczyć się z pokonywaniem przeciwności losu przedsiębiorcy z tej dziedziny. Dla kogoś spoza biznesu nie jest rzeczą prostą rejestracja  winnicy, wszelkie sprawy formalne w urzędach – np. zgłaszanie rocznika do certyfikacji, banderole, akcyzy. Trzeba tego pilnować. Warunki klimatyczne są także sporym czynnikiem ryzyka w produkcji wina w Polsce.

– Zdarza się dobry rocznik, ale trzeba walczyć o dojrzałość owoców – mówi Aleksander Błaszak.

Przed założeniem winnicy trzeba sprawdzić warunki lokalne, mikroklimat, glebę. Nie mamy tu Włoch, gdzie winorośl dojrzewa na zupełnie płaskich terenach. My potrzebujemy wzniesień, najlepiej południowych stoków.

Początkujący winiarz musi się także liczyć z barierą finansową. 1 hektar winnicy, to zupełnie coś innego niż 1 hektar papryki. W przypadku winorośli, jest to na początku spora inwestycja.

Ptasie wina

Winnica Rajska mieści się na ulicy Szczyglej w pobliżu lasu oraz dzikich łąk, tak więc miejsce to odwiedza wiele pięknych ptaków. Niedaleko wiedzie Szlak Orlich Gniazd, a sama nazwa winnicy miała kojarzyć się z Rajskimi Ptakami. Dlatego wina, które są tu wytwarzane również noszą "ptasie" nazwy...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy