Podsumowanie Gault&Millau Tour Gdańsk 2016

Restuaracje
Setka świetnych szefów kuchni, popisowe dania przygotowywane przez laureatów regionalnych nagród Żółtego Przewodnika, doskonała atmosfera i feeria smaków - mamy za sobą ostatnie w tym sezonie spotkanie z cyklu Gault&Millau Tour.

POLECAMY

fot. Wojciech Grzędziński

12 września był świętem szefów kuchni całej północnej Polski. W prostych i eleganckich wnętrzach gdańskiej Restauracji Szafarnia 10 spotkało się stu mistrzów sztuki kulinarnej Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny
i Podlasia, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz media. Najzdolniejszym kucharzom regionu wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Nagrodę dla Szefa Kuchni Tradycyjnej odebrał Grzegorz Labuda, gospodarz Szafarni10. Najzdolniejszą Kobietą Szefem uznano Iwonę Niemczewską ze szczecińskiej restauracji Po Drugiej Stronie Lustra. Wśród młodych szefów z regionu najlepszy okazał się Krzysztof Bielawski z restauracji Szeroka 9 w Toruniu. Nagroda dla Szefa Jutra trafiła do Mariusza Siwaka z Park Hotelu w Szczecinie. Szefem roku Gault&Millau Tour w Polsce Północnej został Sebastian Krauzowicz, szef restauracji Sfera by Krauzowicz w Toruniu.

  • Szef Kuchni Tradycyjnej - Grzegorz Labuda, Szafarnia 10, Gdańsk

Gotowanie jest jego pasją i powołaniem. Karierę gastronomiczną rozpoczął w stylowym Zamku Jan III Sobieski, gdzie zakochał się w gotowaniu. Następne lata spędził w sopockiej restauracji w Villi Sedan i Hotelu Nadmorskim. Po kilku latach Pomorze zamienił na Wielkopolskę. Objął stanowisko Executive Chef w Boutique Hotelu Blow Up Hall w Poznaniu. Kolejne zawodowe kroki skierował na Mazury, skąd wrócił do Trójmiasta. Podczas swojej pracy gotował m.in. dla amerykańskiego prezydenta, finalistek konkursu Miss World czy przywódców europejskich podczas polskiej prezydencji w UE. Autor książek kulinarnych, wśród których można wymienić: "Przysmaki szlacheckie", "Domowa Paszteciarnia" czy "Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Wielbicielom dobrego jedzeniaznany jest jako osoba szukająca zapomnianych i nowych połączeń smakowych.

  • Kobieta Szef - Iwona Niemczewska - Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin

Szefowa kuchni, która togę zamieniła na kucharski kitel. Po latach pracy jako prawnik została kucharzem i cukiernikiem. Uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome w najstarszej, działającej przeszło 120 lat szkole Le Cordon Bleu w Londynie. Jest też absolwentką Institute Paul Bocuse w Lyonie. Odbyła staże w prestiżowych restauracjach w Londynie: Murano, Club Gascogne, Hibiscus Jest członkiem WACS - World Association Of Chefs Societies. Od wielu lat jej pasją są podróże kulinarne - z równą przyjemnością próbuje dań w najlepszych restauracjach świata jaki i na ulicach czy targach. Najlepszym ok...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy