Podsumowanie Gault&Millau Tour Poznań 2016

Restuaracje
Setka znakomitych szefów kuchni, live cooking w wykonaniu pięciu najlepszych szefów regionu, dziesiątki rozmów i niezapomnianych smaków - drugie regionalne spotkanie Gault&Millau Tour za nami.

13 czerwca klimatyczne wnętrza poznańskiego Domu 88 (kompleks City Parku Hotel&Residence) stały się kulinarnym centrum Wielkopolski i Dolnego Śląska. W spotkaniu wzięli udział najlepsi szefowie z dwóch regionów, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz media. Wybijającym się w regionach Szefom Kuchni wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Szefem roku Gault&Millau Tour regionu Wielkopolska-Dolny Śląsk został miłośnik regionalnych smaków z poznańskiej restauracji Muga - Artur Skotarczyk. Nagroda dla najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej powędrowała do Macieja Bartona z Pałacu w Orli. Najlepszą Kobietą Szefem, znaną szerokiej publiczności okrzyknięto Kasię Daniłowicz z restauracji Olszewskiego128 we Wrocławiu. Szefem Jutra został Ernest Jagodziński z poznańskiej Cuciny Restaurant, zaś tytułem Młody Talent uhonorowano Łukasza Budzika z Menniczej Fusion we Wrocławiu.

POLECAMY

Krótkie sylwetki Szefów-zwycięzców:

  • SZEF KUCHNI TRADYCYJNEJ - MACIEJ BARTON, PAŁAC W ORLI

Z wykształcenia leśnik, który po 10 latach pracy przerzucił się na gastronomię i na szczęście jest w niej do dziś. Przygoda z gotowaniem, a raczej z dziedzictwem kulinarnym, zaczęła się dla niego od współpracy z Witkiem Wróblem. Jest wychowankiem Hanny Szymanderskiej. Orędownik filozofii "kilometra zero". Wszystkie produkty w swoich daniach stara się pozyskiwać z najbliższej okolicy, wspierając lokalnych hodowców i producentów. Wybrane produkty dostarcza nawet do Atelier Amaro. U siebie przygotowuje niezliczone rodzaje kiszonek i przetworów. Do niedawna znany z Folwarku Ustronie, dziś Szef Kuchni w pięknym Pałacu w Orli.

  • KOBIETA SZEF - KATARZYNA DANIŁOWICZ, OLSZEWSKIEGO 128, Wrocław

Urodzona wrocławianka. Ukończyła architekturę, potem szkołę gastronomiczną. Swoją kulinarną karierę rozpoczęła w restauracji Pod Papugami. Kolejnym miejscem w które włożyła swoje serce była restauracja Marina. Późnij została zastępcą szefa kuchni w hotelu Granary. Mając 28 lat została pierwszą Polką z tytułem Top Chefa - zwyciężyła 4 edycję programu pokonując 2 świetny...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy