13 czerwca klimatyczne wnętrza poznańskiego Domu 88 (kompleks City Parku Hotel&Residence) stały się kulinarnym centrum Wielkopolski i Dolnego Śląska. W spotkaniu wzięli udział najlepsi szefowie z dwóch regionów, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz media. Wybijającym się w regionach Szefom Kuchni wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Szefem roku Gault&Millau Tour regionu Wielkopolska-Dolny Śląsk został miłośnik regionalnych smaków z poznańskiej restauracji Muga - Artur Skotarczyk. Nagroda dla najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej powędrowała do Macieja Bartona z Pałacu w Orli. Najlepszą Kobietą Szefem, znaną szerokiej publiczności okrzyknięto Kasię Daniłowicz z restauracji Olszewskiego128 we Wrocławiu. Szefem Jutra został Ernest Jagodziński z poznańskiej Cuciny Restaurant, zaś tytułem Młody Talent uhonorowano Łukasza Budzika z Menniczej Fusion we Wrocławiu.
POLECAMY
Krótkie sylwetki Szefów-zwycięzców:
- SZEF KUCHNI TRADYCYJNEJ - MACIEJ BARTON, PAŁAC W ORLI
Z wykształcenia leśnik, który po 10 latach pracy przerzucił się na gastronomię i na szczęście jest w niej do dziś. Przygoda z gotowaniem, a raczej z dziedzictwem kulinarnym, zaczęła się dla niego od współpracy z Witkiem Wróblem. Jest wychowankiem Hanny Szymanderskiej. Orędownik filozofii "kilometra zero". Wszystkie produkty w swoich daniach stara się pozyskiwać z najbliższej okolicy, wspierając lokalnych hodowców i producentów. Wybrane produkty dostarcza nawet do Atelier Amaro. U siebie przygotowuje niezliczone rodzaje kiszonek i przetworów. Do niedawna znany z Folwarku Ustronie, dziś Szef Kuchni w pięknym Pałacu w Orli.
- KOBIETA SZEF - KATARZYNA DANIŁOWICZ, OLSZEWSKIEGO 128, Wrocław
Urodzona wrocławianka. Ukończyła architekturę, potem szkołę gastronomiczną. Swoją kulinarną karierę rozpoczęła w restauracji Pod Papugami. Kolejnym miejscem w które włożyła swoje serce była restauracja Marina. Późnij została zastępcą szefa kuchni w hotelu Granary. Mając 28 lat została pierwszą Polką z tytułem Top Chefa - zwyciężyła 4 edycję programu pokonując 2 świetny...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!