Tego co działo się na kulinarnej scenie nie da się opowiedzieć słowami, to po prostu trzeba było przeżyć. Najlepsi szefowie kuchni i cukierni z całego świata skupieni w jednym miejscu i czasie. Zapierające dech w piersiach prace cukierników i kucharzy świadczące o najwyższym poziomie i pełnym profesjonalizmie uczestników.
POLECAMY
W roli jurorów najznakomitsze nazwiska światowej sławy gastronomicznej. Dla Polski były to również wielkie chwile. Po raz pierwszy w historii Akademia Bocuse d’Or Poland miała wyjątkową okazję zaprezentować się w strefie dla profesjonalistów CHEFS VILLAGE podczas Wielkiego Finału Bocuse d’Or.
W tym najbardziej prestiżowym miejscu zaaranżowane zostało stoisko HAVE A TASTE OF POLAND, na którym przez 5 dni polscy szefowie kuchni pod batutą Adama Chrząstowskiego, prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland, Łukasza Konika, Tomasza Milewskiego i Michała Soliwody serwowali prawdziwe smaki polskiej kuchni. Ponieważ nasze dziedzictwo kulinarne wciąż nie jest dostatecznie doceniane przez obcokrajowców szefowie zadbali by tę tendencję odmienić. Zainspirowani dawnymi, staropolskimi recepturami oraz wykorzystując nowoczesne techniki skomponowali wyjątkowe menu, które zarówno wizualnie jak i smakowo robiło ogromne wrażenie na degustujących.
Na talerzach znalazły się wspaniałe polskie ryby jak wędzony Pstrąg Ojcowski, sandacz, flądra i dorsz, oczywiście w różnych odsłonach okraszone kawiorem z Zielenicy. Poza tym jeleń, sarna i królik, regionalne Sery Korycińskie od firmy Zarzeccy a także serki i jogurty Mlekpol oraz wspaniałe wędliny Zyguła a to wszystko w akompaniamencie świeżego, chrupiącego rodzimego pieczywa od Intereuropol wypiekanego na miejscu i mocnych, polskich trunków Dworu Sieraków czy delikatnych win z Winnicy Turnau, które były idealnym dopełnieniem serwowanych przez szefów potraw. Dania z pewnością nie byłyby takie smaczne, gdyby nie dodatki w postaci chrupiących warzyw podanych na różny sposób od firmy Bukat. Jako że Polska słynie z jabłek nie mogło ich zabraknąć i na naszym stoisku. Jabłko Grójeckie, którego rumiany kolor zachęcał do chrupania cieszyło się dużą popularnością i było świetną kontynuacją polskich smaków po daniach głównych.
Aby nie być gołosłownym prezentujemy wybrane dania z autorskiego menu skomponowanego specjalnie na Lyon.
Rillette z wędzonego pstrąga z sałatką z własnego kawioru
Gravlax z sandacza
Pasztet z sarny z borowikami
Comber z królika z kaszą bulgur z lubczykiem
Jeleń w palonym sianie Farszynki z wędzonym pstrągiem pod twarogiem z jabłkiem, orzechami i ziołami Flądra na maśle czosnkowym z babką ziemniaczaną
Dorsz duszony w kapuście kiszonej
To była odsłona polskiej kuchni w wykonaniu szefów z różnych regionów Polski, którzy stanęli na wysokości zadania przygotowując szeroki wachlarz potraw, niesamowitych smaków i aromatów dzięki czemu świadomość obcokrajowców na temat polskiej kuchni, naszych regionalnych produktów oraz bogactwa naturalnego flory i fauny w Polsce znacznie wzrosła.
Przygotowanie dań nie byłoby możliwe, gdyby nie kuchnia i grill od Charvet oraz sprzęt i wyposażenie, o które zadbała niezawodna wypożyczalnia gastronomiczna Gastro Magic Service. Zaś o profesjonalny wygląd szefów zatroszczyła się firma Cheman, co nie uszło uwadze naszej Pani fotograf Paulinie Jakubiec oraz profesjonalnej ekipie filmowej z Dziamski Studio.
Polskie stoisko odwiedziło wielu znanych szefów kuchni, osobistości światowej sławy jak Jerome Bocuse, któremu do gustu przypadł tatar z jelenia, ponadto Regis Marcon i Christophe Bacquie, którzy zachwycili się polskimi rybami w ciekawej odsłonie zaproponowanymi przez naszych szefów. Nie mówiąc już o Michel Roth czy Francois Adamski oraz Enrico Crippa, którzy chwalili umiejętności naszych szefów i polskie smaki. Nie zabrakło również innych renomowanych szefów kuchni oraz Przyjaciół z Polski i zagranicy, wśród których znalazła się Pani Joanna Kozińska-Frybes - Konsul Generalny w Lyonie, która bardzo wsparła działania szefów w Chefs Villag...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!