Polędwica z jelenia/ grillowane boczniaki/ pieczony ziemniak z bryndzą/ mus z batata/ szparagi (4 porcje)

Restuaracje
Choć jesień zbliża się wielkimi krokami nie oznacza to, że sezon na grilla już zakończony! Dlatego właśnie podrzucamy Wam przepis, którym podzielił się z nami Patryk Kotarba.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

POLECAMY

Polędwica z jelenia – marynata

  • 600 g polędwicy z jelenia
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 6 kulek owocu z jałowca
  • 4 gałązki rozmarynu

Polędwice marynujemy w oliwie i czerwonym winie z jałowcem i rozmarynem. Następnie odstawiamy przynajmniej na 12 godzin do lodówki.

Szparagi i boczniaki

  • 4 białe świeże szparagi
  • 4 zielone świeże szparagi
  • 8 boczniaków
  • 20 ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi obieramy ze skórki, tak by nie uszkodzić wierzchołków i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Grillujemy z boczniakami na dobrze rozgrzanym grillu – w wersji domowej na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu.

Ziemniak pieczony z bryndzą

  • 4 duże ziemniaki
  • 80 g...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy