Polędwica z jelenia/grillowane boczniaki/pieczony ziemniak z bryndzą/mus z batata/szparagi (4 porcje)

Restuaracje
Przepis autorstwa Patryka Kotarby, szefa kuchni Grupy Scandale.

SKŁADNIKI

POLECAMY

Polędwica z jelenia – marynata

  • 600 g polędwicy z jelenia,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 60 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 6 kulek owocu z jałowca,
  • 4 gałązki rozmarynu.

Szparagi i boczniaki

  • 4 białe świeże szparagi,
  • 4 zielone świeże szparagi,
  • 8 boczniaków,
  • 20 ml oliwy lub oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniak pieczony z bryndzą

  • 4 duże ziemniaki,
  • 80 g bryndzy koziej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Mus z batata

  • 1 średni batat,
  • sól,
  • olej – 20 ml.

Sos z malin

  • 100 g świeżych malin,
  • sól i pieprz,
  • maliny miksujemy i przecieramy przez gęste sito; doprawiamy do smaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Polędwica z jelenia – marynata

Polędwice marynujemy w oliwie i czerwonym winie z jałowcem i rozmarynem. Następnie odstawiamy przynajmniej na...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy