Położył się Dyzio na łące… czyli desery dedykowane wszystkim marzycielom

Restuaracje
„Jaka szkoda, że te obłoczki płynące nie są z waniliowego kremu... a te różowe – że to nie lody malinowe…”. Kto z nas jako dziecko nie chciał chociaż na chwilę zamienić się w Dyzia Marzyciela z wiersza Tuwima i móc delektować słodkościami dosłownie na wyciągnięcie ręki? I chociaż nie zanosi się na to, że w najbliższym czasie niebo zamieni się w tort czekoladowy, to dlaczego jako już dorosły, nie dać upustu swojej dziecięcej fantazji?

„Bujanie w obłokach” traktowane jest przez niektórych jako marnowanie czasu. Czy aby na pewno? Przecież taka chwila wytchnienia pozwala spojrzeć z innej perspektywy na nasze życie i cele, do których dążymy. Marka Delecta zachęca, by bez krępacji dać upust swojej fantazji i obudzić wewnętrzne dziecko. Czasem warto zatrzymać się na chwilę w codziennej gonitwie i zastanowić się nie tylko nad naszymi pragnieniami, ale też nad tym, o czym marzą osoby z najbliższego otoczenia. Mały, drobny gest w postaci słodkiego poczęstunku może być dobrym początkiem interesującej rozmowy o naszych oczekiwaniach, planach czy głęboko skrywanych marzeniach. Marka Delecta zdradza kilka szybkich przepisów na fantazyjne słodkości.

POLECAMY

Brownie z białą masą kokosową i malinami

Ciasto:

  • 1 opakowanie brownie Delecta
  • 3 jaja
  • 150 g oleju

Masa czekoladowa:

  • 1 jajo
  • 75 g margaryny

Nadzienie:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 100 g wiórków kokosowych Bakalland
  • 1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta
  • 200 g malin

Dekoracje:

  • kilkanaście dodatkowych malin

Maliny to dobry dodatek do brownie – swoim kwaskowatym smakiem przełamują słodycz czekolady.

Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta i miksujemy około 4 minuty.  Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki, umieszczamy w rond...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy