Polscy cukiernicy awansowali do Wielkiego Finału Coupe du Monde de la Patisserie 2019!

Restuaracje
Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

10 czerwca w centrum wystawowym Oval Lingotto panowie Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa w pięknym stylu walczyli o miejsce w Wielkim Finale w Lyonie, który odbędzie się w styczniu 2019 roku i udało się. Nasz słodki duet nie dość, że dostał bilet do Lyonu w postaci „dzikiej karty” to otrzymał również Nagrodę Specjalną za eksponat z Cukru – Special Prize Sugar. „Dzikie karty" zostały ustanowione przez Gabriela Paillassona i przypisuje się je krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.

POLECAMY

Dla Michała Doroszkiewicza historia zatoczyła koło, bowiem 10 lat temu brał udział w tym wielkim cukierniczym wydarzeniu. Dla Marka Moskwy to jak sam powiedział „wisienka na torcie” w jego zawodowej karierze - spełnienie marzeń, którym najpierw był start w tak prestiżowym konkursie, a teraz jego zwieńczeniem jest kwalifikacja do następnego etapu.

To zwycięstwo smakuje jeszcze lepiej, gdyż droga do Turynu dla naszych cukierników nie była łatwa i prosta. Panowie mieli zaledwie kilka miesięcy na wymyślenie koncepcji, zebranie sprzętów, przygotowanie receptur i w końcu na treningi. Najważniejsze jednak, że cel został osiągnięty. Determinacja i pozytywna energia a przede wszystkim doświadczenie i profesjonalizm naszych cukierników zadecydował o takim właśnie wyniku.

Do konkursu przystąpiło siedem...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy