Posmakować, by potem kupować

Restuaracje
To jedna z dobrych kupieckich zasad, która właściwie umarła. Pamiętam te czasy kiedy, gdy ktoś wahał się u rzeźnika, w mleczarni czy na straganie z kupnem jakiegoś produktu, podtykano mu go wtedy do spróbowania, a potem opowiadano o nim. Robili to albo sami producenci, albo wykwalifikowani sprzedawcy.

POLECAMY

Powie ktoś, dzisiaj w marketach też są takie degustacjo-promocje. No tak, ale głównie dotyczą produktu masowego, prowadzą je uśmiechające się hostessy, które o produkcie wiedzą tyle, ile powiedziano im na szkoleniu. Na targowiskach też coraz więcej sprzedawców zaopatrujących się w hurtowniach i wielu z nich tylko handluje więc czy powie, że to są śliwki słodkie, mimo że są kwaśne, nie robi mu różnicy. 

Dlatego cieszę się i zapraszam nie tylko poznaniaków, Wielkopolan, ale smakoszy z całej Polski na Targi Smaki Regionów do Poznania w dniach 24-27 września. To niesamowite wydarzenie, ponieważ przez cztery dni w jednym miejscu mamy pełen wachlarz produktów, które prezentują osobiście wytwórcy z 16 województw. To swoisty katalog na live. I tak do tego należy podjeść. Tu nawet nie chodzi o kupowanie, chociaż przy pierwszych edycjach wychodziło się z targów obładowanym, jak arabski k...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy