Postaw na alternatywy – goście szukają nowych doznań

Restuaracje

Jedzenie przestaje być w polsce zwykłą czynnością. Coraz częściej polacy wychodzą do restauracji, traktując posiłek jako rodzaj wydarzenia, przeżycia czy spędzenia czasu z przyjaciółmi. Wysoka jakość produktu, lokalne warzywa czy ryby ze zrównoważonych połowów to słuszny trend. Wielodaniowe menu daje bodźce na wielu poziomach prawie do końca. Do momentu podania kawy. Tu najczęściej czar pryska.

Niestety, dobre trendy w wielu restauracjach kończą się na jedzeniu. Obok warzyw z własnego ogrodu i serów zagrodowych w menu znajdziemy kolorowe napoje gazowane z największych koncernów oraz kawę niemającą nic wspólnego z wysoką jakością. Wiedza menedżerów i właścicieli lokali gastronomicznych na temat kawy wciąż jest bardzo niska, pomimo że jest to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie!

POLECAMY

Sama Brazylia eksportuje poza swoje granice blisko 3 mld t zielonego ziarna rocznie. 

Oczywiście, większość z tych miliardów to kawa niskiej, bądź średniej jakości. Może jednak warto zerknąć na te kilka procent kaw wysokiej klasy, zwanych specialty, w kontekście dobrych praktyk gastronomicznych? Spojrzenie na kawę zmienia się diametralnie, gdy okazuje się, że może ona smakować zupełnie inaczej niż według utartego schematu: intensywna, gorzka, ciemna, drewniana. Z kawą wysokiej jakości jest jak z dobrym winem – ma bogaty bukiet, rozpiętość smaków jest od orzechów i czekolady po wiśnie, jagody, owoce tropikalne czy czarną porzeczkę. A przecież w dobrych restauracjach jest zatrudniony sommelier, bądź chociaż osoba wyedukowana w zakresie tego alkoholu. Dlaczego nie postawić też na kawę i poszerzyć doznania gości?

Lokalne jedzenie? Lokalna kawa!

Klasycznym skojarzeniem z kawą w restauracji jest espresso, najczęściej w wydaniu włoskim. Ciemno palone ziarna, z dużą domieszką robusty, niedroga w zakupie, albo ta dodana w ramach wynajmu ekspresu.

W filiżance zapachy drewna, smoły, spalonej skórki chleba, ściągająca język, gorzka, bez rozwijającego się smaku. Często do tego niepoprawnie zaparzona, za długo lub za krótko, z niewłaściwej dozy. Drugą opcją jest postawienie ekspresu na bardzo nieekonomiczne i nieekologiczne kawy z kapsułek.

Pokutuje mit, że nie ma lepszej kawy nad tą wypalaną przez włoskie koncerny. Trendy jednak w ostatnich latach mocno się zmieniły. Przede wszystkim, podobnie jak z jedzeniem, stawia się na lokalne palarnie kawy specialty. Warszawa, Kraków, Opole, Lublin czy Gdańsk mają swoje dobre palarnie, w ofercie których znajdą się zarówno kawy jakości specialty, jak i bardziej budżetowe, ale świeże, niespalone, z surowca znacznie lepszego niż proponują światowe koncerny. Zmiany w ofercie restauracji warto zrobić właśnie od takiego bada...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy