Pożądany rezultat po naciśnięciu przycisku. Tak inteligentne systemy gotowania zmieniają kuchnię

Restuaracje
Kucharze wiedzą, czego chcą: Mięsa z chrupiącą skórką i soczystym środkiem, chrupiące i zdrowe warzywa, makaron al dente. Do ciągłego osiągania zamierzonego celu potrzebna jest duża wiedza i doświadczenie. Nie zawsze też to wystarcza, ponieważ występują jeszcze inne trudności, takie jak jakość żywności, zbyt mała liczba specjalistów i zbyt duża presja czasowa.

Nic dziwnego, że trend w kierunku inteligentnych systemów gotowania staje się coraz bardziej widoczny. Jednym z przykładów jest nowe urządzenie konwekcyjno-parowe iCombi Pro firmy Rational, który dzięki swojej inteligencji kulinarnej wspomaga kucharzy, zwalnia ich z rutynowych czynności i zapewnia pożądane rezultaty za naciśnięciem jednego przycisku.

POLECAMY

- Produkcja żywności nigdy nie była prostsza - wyjaśnia Daniel Sielicki, Regional Corporate Chef w firmie Rational. - Dzieje się tak, ponieważ inteligentne systemy gotowania myślą z wyprzedzeniem i dostosowują się do zmian warunków przygotowywania potraw.

Na przykład w nowym urządzeniu konwekcyjno-parowym iCombi Pro firmy Rational kucharz musi tylko określić pożądany rezultat gotowania na wyświetlaczu na początku procesu pieczenia, taki jak stopień p...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy