Produkty mrożone jako alternatywa dla świeżych owoców i warzyw

Restuaracje

Niegdyś demonizowane, dziś coraz częściej wracają do łask. Mrożone warzywa i owoce są coraz bardziej powszechne w kuchniach bardzo dobrych i znanych restauracji. Rzecz jasna mrożonka mrożonce nierówna, dlatego zanim wybierzemy ich dostawcę do naszej restauracji, upewnijmy się, że oferowany przez niego produkt jest najwyżej jakości. Przedstawiamy przegląd produktów mrożonych przygotowany przez redakcję „Biznes Restauracje & Catering”.

Na jakość mrożonek wpływa wiele czynników, przy czym producent ma wpływ na dwa zasadnicze: jakość mrożonego produktu oraz warunki procesu produkcji. Na jakość produktów składają się doświadczenie producentów i dostawców oraz technologiczne zaawansowanie zakładów produkcyjnych. Kluczowe w tym względzie jest zapewnienie przez producenta bezpieczeństwa i powtarzalności wyrobów. Aby było to możliwe, warzywa i owoce powinny pochodzić z upraw kontrolowanych, dobrze też, jeśli odległość między plantacją i zakładem produkcyjnym nie jest duża. Ważne jest również, aby warzywa i owoce zostały zebrane w optymalnym etapie ich wzrostu. Co więcej, konieczna jest tu także cykliczna kontrola. Wszystko po to, by mieć pewność co do jakości, która w biznesie restauracyjnym, jak w żadnym innym, ma zasadnicze znaczenie.   

POLECAMY

Odpowiednie przechowywanie to podstawa

Warzywa i owoce, które zostały zamrożone we właściwy sposób, mają wartość odżywczą podobną do świeżych produktów. Istotne jest tutaj również ich przechowywanie. Mrożone warzywa i owoce przechowujemy w optymaln...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy