Przygotuj się na wegan i wegetarian w swojej restauracji

Restuaracje

Kuchnia wegetariańska i dania wegańskie są dziś bardzo modne. W dużej mierze do ich popularności przyczynił się trend propagujący zdrowy i aktywny tryb życia, w który niemal idealnie taka kuchnia się wpisuje. Co to oznacza dla restauracji? //

Mamy do czynienia z silnym trendem i jak grzyby po deszczu wyrastają na naszym rynku restauracyjnym różnego rodzaju lokale serujące dania wegetariańskie i wegańskie. Ogromna popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, jaką od kliku lat obserwujemy w Polsce, ma ścisły związek z coraz większą liczbą osób, które stawiają na aktywny styl życia. Coraz częściej wybieramy wartościowe posiłki, jesteśmy też bardziej świadomi naszego wpływu na otoczenie. Dla wiele osób rezygnacja ze spożywania produktów mięsnych czy pochodzących od zwierząt spowodowana jest troską o los zwierząt. 

POLECAMY

Wege gość

Choć weganizm i wegetarianizm wiele łączy, to zachodzi między nimi jedna zasadnicza różnica. Weganie w swoich ograniczeniach idą o krok dalej i całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych. Jeżeli gościem restauracji jest weganin, możesz być pewien, że nie zamówi niczego, co zostało przygotowane z użyciem mleka, jajek, masła czy sera. Weganie nie jedzą również miodu. Wybory wegan mają także szerszy, etyczny wymiar, który wychodzi poza zwykłe wybory żywieniowe. To pewien styl życia, którego podstawą jest dbanie o dobrostan zwierząt.

Oczywiście weganizm i wegetarianizm mają ze sobą wiele wspólnego. Weganizm jest bardziej konserwatywną odmianą wegetarianizmu, zatem są tutaj wyraźnie zarysowane części wspólne. Zarówno weganie, jak i wegetarianie nie jedzą mięsa i produktów odzwierzęcych pochodzących z uboju. Mięso, drób, ryby, żelatyna, smalec – te produkty są kategorycznie wykluczone z jadłospisów obu tych grup. Jadłospis wegan i wegetarian jest dosyć podobny – opiera się głównie na spożywaniu warzyw i owoców pod różną postacią. Białko zwierzęce jest zastępowane białkiem roślinnym zawartym w roślinach strączkowych i nasionach.

Niezbędnych tłuszczy oraz kwasów tłuszczowych dostarczają orzechy oraz oleje roślinne.

Wyzwaniem wydawać by się mogło zatem przygotowanie dania zwłaszcza dla weganina. Warto jednak pamiętać, że zawsze liczy się pomysł. Im bardziej oryginalny, niepowtarzalny i dopracowany w szczegółach, tym lepiej. Bazą jest oczywiście produkt. W Polsce nie ma problemu z produktami potrzebnymi do stworzenia menu wegetariańskiego czy wegańskiego. Jakość naszych owoców i warzyw jest bardzo dobra, a z tak dobrych jakościowo produktów można przygotować wiele dań. 

Odróżniaj wegetarianizm od weganizmu

W polskich restauracjach często nie odróżnia się wegetarianizmu od weganizmu, dlatego osoby będące na tej drugiej diecie podchodzą często z ograniczonym zaufaniem do proponowanych im dań.

Najbezpieczniej czują się oczywiście w lokalach wegańskich, ale i tych wciąż jest jeszcze u nas mało. Warto więc pomyśleć nad uzupełnieniem swojej oferty o jedną lub dwie pozycje dla naszych wegańskich klientów. Jeśli się sprawdzi, możemy ofertę rozszerzyć.

Danie dla weganina będzie zawierało produkty roślinne oraz zbożowe, które zawsze znajdziemy w magazynie, więc dlaczego nie spróbować? Pamiętajmy jednak, aby nie starać się na siłę ich udobruchać np. sosem na kostce rosołowej, majonezem czy śmietaną w surówce. To...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy